След трагичния случай с алпиниста ни Боян Петров, мерките за

...
След трагичния случай с алпиниста ни Боян Петров, мерките за
Коментари Харесай

Край с изкачването на Атанас Скатов на Еверест! Мерките за сигурност вече са железни!

След трагичния случай с алпиниста ни Боян Петров, ограниченията за сигурност в Тибет станаха драконовски. По тази причина веганът планинар Атанас Скатов се връща от Хималаите, откакто му отхвърлиха да го пуснат да изкачи Еверест.

Ето какво написа в профила му във Facebook:

Приятели,

След няколко дни договаряния в Тингри без триумф, през днешния ден Наско дойде на базовия лагер на връх Еверест с желание да се опита да убеди службите на място да го пуснат да се катери самичък към върха.За страдание китайскитв управляващи не му позволяват да се качва без шерп. Мерките за сигурност са засилени извънредно доста и те са безапелационни, че без шерп не пускат към този момент никой. Лагера е бил изцяло празен, защото всички алпинисти са към този момент по горните лагери.Цял ден прави опити да откри шерп на място, само че удря на камък. Накрая се е намерил някой, който му е поискл 10 000 $ - сума,с която той не разполага. При това състояние се постанова да си тръгне от Тибет.
“ Много желаех да кача връх Еверест още един път. Този път без О2. Познавам маршрута и съм добре аклиматизиран. Гледам го против мен, времето е прелестно към този момент няколко дни и още няколко ще е уместно за качване. Направих всичко, което зависеше от мен, пробвах всевъзможни разновидности, само че управляващите в Тибет са непреклонни. Утре заран би трябвало да напусна лагера и да хвърча за Катманду.Съжалявам много”
Очаква се Наско да дойде в България след няколко дни.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР