След свиване с 4,2% през 2020 г., БВП на България

...
След свиване с 4,2% през 2020 г., БВП на България
Коментари Харесай

ОИСР очаква БВП на България да нарасне с 3,8% тази и с 4,4% през следващата година



След стесняване с 4,2% през 2020 година, Брутният вътрешен продукт на България се чака да се възвърне с 3,8% през 2021 година и да нарасне с 4,4% през 2022 година, показва Организацията за икономическо съдействие и развиване в своя финален международен отчет " Икономически вероятности “.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз прибавя, че българската стопанска система ще се върне на предпандемичното си равнище в края на 2021 година

Отварянето на стопанска система отначало ще сътвори нова мощ в търсенето на семействата и бизнес вложенията, което ще размени държавните разноски като главен мотор на растежа. ОИСТ също по този начин счита, че икономическото възобновяване ще се отрази в последователно усъвършенстване и на пазара на труда.

Непосредственият политически приоритет в България е да се форсира имунизацията, която най-бавната измежду страните от Европейски Съюз, показва Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Това ще разреши разхлабване на рестриктивните мерки и е причина стопанската система още веднъж да проработи на естествени равнища.

Подобно на доста други европейски страни, България претърпя две мощни пандемични талази през есента на 2020 година и пролетта на 2021 година, в допълнение към по-слабата първична вълна през предходната пролет. Пандемията заплаши действието на здравната система и увеличи смъртността от Covid-19 до високо равнище, отбелязва Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

В отговор бяха приложени ограничения за ограничение, в това число ограничавания за групови събирания и затваряне на учебни заведения и заведения за хранене. След пика на третата вълна в края на март бяха отстранени доста ограничавания и учениците се върнаха в учебно заведение на поетапно разписание. Ваксинацията в България обаче се разпростира постепенно.

В същото време Организацията за икономическо сътрудничество и раз показва, че българската стопанска система претърпя втората и третата коронавирусни талази по-добре от по-слабата начална вълна.

 Брутният вътрешен продукт на България ще се върне към предкризисните равнища в края на 2021 година

Брутният вътрешен продукт се усили през последното тримесечие на 2020 година, а също и през първото тримесечие на 2021 година През зимните месеци индикаторите за бизнес климат претърпяха едва показване, изключително в браншове, които бяха по-засегнати от ограниченията за ограничение (най-вече в търговията на дребно и другите услуги). Последните данни обаче демонстрират, че доверието измежду потребителите и бизнеса се връща.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и раз фискалният отговор на рецесията с Covid-19 в България беше мощен и фискалният баланс се трансформира от остатък в размер на 2,1% от Брутният вътрешен продукт през 2019 година в предстоящ недостиг от 3,5% през 2020 година В бюджета си за 2021 година държавното управление разгласи продължение на фискалната поддръжка, която уголемява схемата за субсидиране на заплатите и краткотрайните понижения на Данък добавена стойност за засегнатите артикули и услуги и усилва финансирането на опазването на здравето.

Независимо от това общественият дълг е по-нисък от този в множеството страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз с помощта на благоразумната фискална политика и ще остане под 30% от Брутният вътрешен продукт през 2021 година (въз основа на критериите по Маастрихт).

Подкрепата от фондовете на Европейски Съюз ще увеличи вложенията и индустриалните трендове. Очаква се безвъзмездните средства от Механизма за възобновяване и резистентност, неутрални във връзка с фискалния баланс, да възлизат на 10% от годишния Брутният вътрешен продукт на България преди рецесията и да бъдат употребявани през идващите няколко години.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз чака Брутният вътрешен продукт на нашата страна да нарасне с 3,8% през 2021 година и с 4,4% през 2022 година, като до четвъртото тримесечие на актуалната година Брутният вътрешен продукт ще се върне там, където е бил преди две години, макар че няма да се върне към края на 2022 година по пътя, очакван преди коронавирусната рецесия. По този метод рецесията с Covid-19 ще нанесе обилни вреди, въпреки и по-малко, в сравнение с в някои други стопански системи на разрастващите се пазари.

Очаква се намаляването на рестриктивните мерки, свързани с пандемията, да трансформира още веднъж частното търсене в главен мотор на растежа. Пазарът на труда ще се усъвършенства по-постепенно, като безработицата през 2022 година ще надвиши равнището си отпреди рецесията.

Несигурността обаче е висока, като прогнозата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз допуска, че България няма да се сблъска с по-нататъшни обилни неуспехи при преодоляването на пандемията, само че разновидностите на вируса остават вероятни и доверието може да се върне постепенно.

Силната фискална поддръжка би трябвало да продължи през 2021 година и по-късно да се облекчава последователно през идващите години. Организацията за икономическо сътрудничество и раз показва, че България чака да получи огромни средства от Европейски Съюз, които, в случай че бъдат планувани и приложени дейно, ще ускорят възобновяване и ще насърчат вложенията и продуктивността.

В умозаключение Организацията за икономическо сътрудничество и раз показва, че непосредственият политически приоритет е да се форсира имунизацията, тъй че стопанската система да може да работи още веднъж на естествени равнища. Въпреки това, даже при положение на друго неподходящо развиване, България разполага с задоволително фискално пространство, което може да се употребява за подкрепяне на семействата, компаниите и активността.

Инвестициите ще бъдат мощен мотор за напредък през 2022 година, частично с помощта на огромните фондове на Европейски Съюз. Ефективното обмисляне и осъществяване на планове ще бъде от решаващо значение за ускорение на възобновяване и поощряване на продуктивността. Политическото съдействие ще бъде значимо в светлината на парламентарните избори и по-фрагментиран парламент, тъй че да се организират промени за увеличение на конкуренцията, понижаване на цената на бюрокрацията за бизнеса и битка с корупцията, заключава Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Макроикономически прогнози на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за България



Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР