След столицата в Пловдив се сключват най-много сделки с недвижими

...
След столицата в Пловдив се сключват най-много сделки с недвижими
Коментари Харесай

Строителството на имоти в Пловдив е в разгара си, но започват ли да падат цените

След столицата в Пловдив се подписват най-вече покупко-продажби с недвижими парцели, като единствено за второто тримесечие те са 5079 на брой. Това е нарастване с 30 % предходното тримесечие,  което може би е измежду най-динамичните растежи в страната. Сравнение със същото тримесечие на предходната година нарастването е доста по-малко – към 4 на 100, а първото тримесечие на 2022 даже бележи спад по отношение на същия интервал на 2021 година

Но обръща ли се наклонността? Анализаторите от Реалистимо – уеб страницата за парцели в Пловдив, преглеждат данните за пазара на парцели в града, с цел да отговорят на този въпрос.

Според Национален статистически институт, към края на предходната година Пловдив е разполага с близо 330 000 жилища, от които една трета двустайни парцели и една трета тристайни жилища. Строителството във и към града върви с цялостна мощ.

През последното тримесечие в употреба са въведени 163 здания, а новоиздадените позволения за градеж за съвсем 400 за внушителните 1829 жилища и над 226 000 кв.м. разгъната застроена повърхност (РЗП).

В Пловдив с изключение на здания са планувани и доста градски планове, които в допълнение ще подобрят инфраструктурата на града, като да вземем за пример пробивът под Централна гара и построяването на бъдеща градска железница.

Според брокерите цените на жилищата в Пловдив са стигнали и минали своя пик, като оттук насетне ще се следи утешение на цените. Въпреки това Пловдив и парцелите в него твърдо заемат второ място  в страната по интерес и цени на парцелите на национално ниво.

Статистиките предоставени от Националния статистически институт демонстрират сходна картина. Ако данните за показателя на цените на жилища във втория по величина град на България за интервала 2015 – септември 2022 година сочат над 71 пункта покачване, то през третото тримесечие на актуалната година се следи понижение на цените на парцелите в Пловдив с половин пункт по отношение на цените през предходното второ тримесечие на годината.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР