След срещите, които имахме по покана на Министерски съвет, на

...
След срещите, които имахме по покана на Министерски съвет, на
Коментари Харесай

Николай Вълканов: С поляците и румънците се храним най-евтино от магазините


„ След срещите, които имахме по покана на Министерски съвет, на министъра на стопанската система и министъра на финансите в края на предходната година, се очакваше, че ще се сътвори работна група към Министерството на стопанската система, отдадена на инфлацията.

На 4 януари получихме покана за присъединяване в работната група, на 5 януари изпратихме наш участник. До момента не е направено нито едно съвещание “. Това разяснява пред bTV Николай Вълканов от Сдружението за съвременна търговия.

Според него една от аргументите за по-ниските цени на питателните артикули в чужбина може да бъдат понижените ставки. В България ДДС-то за тях е 20%.

Той разяснява цените на италианското сирене Грана Падано у нас и в Швейцария, откакто разбор демонстрира, че в България е с към лев по-скъпо. Николай Вълканов счита, че това може да се дължи на обстоятелството, че Италия и Швейцария са по-близко ситуирани.

„ Винаги ще има обособени артикули, които към даден миг в разнообразни страни могат да бъдат открити на съпоставими цени или на по-евтини в сравнение с тук. Това не значи, че потребителската кошница у нас е по-скъпа “, уточни още Вълканов.

Според него инфлацията у нас е изцяло съпоставима с тази в Чехия, Словакия, Румъния и Полша. Той уточни, че тук инфлацията при храните е била 25% през миналата година, а в Германия - 20%.

„ Средната потребителска кошница в България е по-евтина с към 30% от междинната за Европейски Съюз. Българинът, полякът и румънецът се хранят най-евтино от магазините “, съобщи специалистът.

" Най-много нарастват оранжерийните зеленчуци. В Европа има голяма рецесия с тяхното произвеждане. В Англия щандовете са празни ", сподели Николай Вълканов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР