След срещата областният управител на Бургаска област Пламен Янев и

...
След срещата областният управител на Бургаска област Пламен Янев и
Коментари Харесай

Област Бургас ще има Кръвен център

След срещата регионалният шеф на Бургаска област Пламен Янев и РЗИ-Бургас със съдействието на Община Бургас и доктор Людмила Желязкова, шеф на Отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ-Бургас изготвиха аргументирани оферти, които изпратиха до Министерството на здравеопазването.

В началото на месец декември на база тези оферти беше направена и първата стъпка - Министерството на здравеопазването реши да бъде основан Кръвен център в Бургас. Вчера бе направена и втората крачка - в бюджета за 2024 година Народното събрание гласоподава 5 млн. лв., с които да се реализира първият стадий - градежът на постройката.

Създаването на Кръвен център в Област Бургас е извънредно значима крачка напред към възстановяване на опазването на здравето в района и спасяването на човешкия живот. Това значи улеснение на кръводарителите и чакащите за кръвопреливане, по-бърза обработка на кръвта, с цел да стига тя навреме до нуждаещите се, правене на кръвни артикули, каквито сега не могат да се вършат тук.

" Това демонстрира, че хубавите неща се случват, когато всички институции работим дружно и гледаме в една посока ", разяснява регионалният шеф Пламен Янев. Той сервира своите благодарности към всички, които прегърнаха основаването на Кръвен център Бургас като своя идея: Министерство на здравеопазването, Община Бургас, РЗИ Бургас и неговият шеф доктор Георги Паздеров, всички регионални лечебни заведения, началникът на Отделението по трансфузионна хематология доктор Людмила Желязкова, на чиято обосновка се базираха всички писмени документи.

" Предстои още доста работа и обезпечаване на финансиране за оборудването на новия Център по трансфузионна хематология, само че сигурно най-трудното е зад тила ни. С благопожелание да черпим позитивното от общите ни дейности поглеждаме към 2024 година с ясна цел - даже и най-трудното е постижимо, когато го вършим дружно ", сподели още регионалният шеф.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР