След слабото начало на годината френската икономика запазва анемичния си

...
След слабото начало на годината френската икономика запазва анемичния си
Коментари Харесай

Френската икономика продължава да изпитва затруднения

След слабото начало на годината френската стопанска система резервира анемичния си напредък и през второто тримесечие. Отчита се леко стесняване на разноските на семействата, следващо намаляване на промишленото произвеждане и по-силно повишаване на вноса, в сравнение с износа. Това демонстрират експресна оценка на формалната статистика на страната Insee, съобщи БНР.

Брутният вътрешен артикул на Франция набъбна за второ следващо тримесечие с едвам 0,2% при упования за известно ускорение на растежа до 0,3% на тримесечна база и откакто в края на 2017-година икономическата агресия доближи 0,6 на 100.

Потребителските разноски, които обичайно са значим мотор за растежа на втората по мощ стопанска система в еврозоната, се свиха с 0,1% по отношение на първото тримесечие, когато се усилиха с 0,2%. В същото време обаче имаше внезапно усъвършенстване на растежа на дълготрайните бизнес вложения до 0,7% от 0,1% при започване на годината.

Вносът във Франция скочи с 1,7% на тримесечна база (след спад с 0,3% през първото тримесечие), до момента в който износът се увеличи с 0,6% (след намаляване с 0,4%). Това докара до отрицателен търговски баланс, който лиши 0,3 процентни пункта от растежа на френската стопанска система.

Промишленото произвеждане на артикули се сви с 0,2% след спад с 1,0% през предходното тримесечие, а растежът в областта на услугите се усъвършенства едва до 0,4% от 0,3 на 100. Солидно усъвършенстване регистрира строителството, като в границите на второто тримесечие то набъбна с 0,6% след спад с 0,3% при започване на годината.

На годишна база растежът на Брутният вътрешен продукт на Франция през интервала април - юни се забави внезапно до 1,7% от 2,2% през първото тримесечие и упования за покачване с 1,9 на 100.

Френската статистика показа и данни, показващи изненадващо внезапно стесняване на потребителските разноски през април, което е сигнал, че вътрешното ползване няма да способства за икономическия напредък и при започване на второто тримесечие.

Данните удостоверяват, че втората по мощ стопанска система в еврозоната продължава да изпитва компликации през второто тримесечие след внезапното закъснение на напредък при започване на годината.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР