След скандалите около ЧЕЗ, кампанията срещу приемането на Истанбулската конвенция,

...
След скандалите около ЧЕЗ, кампанията срещу приемането на Истанбулската конвенция,
Коментари Харесай

ГЕРБ - първа политическа сила въпреки скандалите

След свадите към ЧЕЗ, акцията против приемането на Истанбулската спогодба, офанзивите против посредническата роля на България на европейската сцена, ГЕРБ остава първа политическа мощ с 23,1% поддръжка, само че Българска социалистическа партия съкратява дистанцията до 2,5%.

Това сочи регулярното тримесечно изследване проучване на „ Алфа Рисърч”, извършено в интервала 15 - 24 март 2018 година

10 година в Европейски Съюз - еврооптимисти сме, желаеме в eврозоната

Изненадите, в случай че има избори в този момент у нас - кой отпада от Народно събрание

Румен Радев и Бойко Борисов са най-харесваните политици у нас

Най-голямото тестване за Кабинета Борисов 3, договорката за ЧЕЗ, оказва и най-пряк отрицателен резултат върху неговия имидж. 57% са на мнение, че държавното управление е забъркано по някакъв метод в продажбата на най-голямото електроразпределително сдружение в България на пазарджишката компания „ Инерком”, а един от уважаваните експерти-министри в кабинета, Теменужка Петкова, губи 10 пункта от своя персонален рейтинг.

Същевременно, 42% са на мнение, че в политически проект този скандал се употребява от съперниците на държавното управление, с цел да го смъкват от власт. Така, въпреки симпатизантите на ГЕРБ също да са сериозни към договорката, във връзка с държавното управление те заемат защитна позиция.

В резултат, държавното управление резервира доверие от 21%, колкото имаше и през декември. С 4% обаче се усилват неговите критици - до 43%, като отрицателните настроения нарастват основно измежду столичани и жителите на селата.

Обединените патриоти съумяват да се задържат на 5,2% електорална поддръжка. Красимир Каракачанов е с най-голям персонален рейтинг – 29,8%, следван от Валери Симеонов – 11,4% и Волен Сидеров – 6,4%.

Движение за права и свободи сигурно би имало парламентарно посланичество с 5,1%, до момента в който поддръжката за ВОЛЯ е незадоволителна за ново влизане в Народното събрание - 2,0%.

Европредседателството и външно-политическата интензивност на кабинета, от своя страна, са главният запас за една по-широка социална поддръжка към кабинета на Борисов по основни тематики, надхвърляща електоралната база на съдружните сътрудници.

37% дефинират българското председателство на Съвета на Европейски Съюз като сполучливо до този миг, против едвам 13% - като несполучливо. 50% утвърждават целта на страната ни за европейска интеграция на страните от Западните Балкани.

В този подтекст министър председателят Борисов покачва рейтинга си с 3% по отношение на декември. Министрите, директно зает с европейската политика, са измежду най-одобряваните в кабинета – Томислав Дончев покачва рейтинга си с 5 пункта, растеж на утвърждението има и към Лиляна Павлова и Екатерина Захариева.

Сред външно-политическите фактори, оказали ненадейно мощно въздействие върху публичното мнение, би трябвало да се означи на първо място отзвукът от политическите изявления на съветския патриарх Кирил. 67% правят оценка неговите думи, че българите не са показали благодарност към Русия като неприемливи и унизителни.

След тазгодишния 3-ти март, 43% са на мнение, че Русия упорства не за просто благодарност, каквато болшинството от хората в действителност демонстрират, само че и страната ни да следва нейния път на развиване. Което, също съгласно болшинството от българите, не подхожда на техния избор.

В резултат от тези промени, за първи път след Украинската рецесия и анексирането на Крим, е налице сериозен спад в обичайно позитивното отношение към Русия от 66% на 56%.

Охладняването към Русия, обаче, паралелно с европейската интензивност на държавното управление, води до нов растеж на всекидневно високата поддръжка за Европейски Съюз до 58%, само че също по този начин и до растеж в утвърждението на НАТО от 38% до 44%.

Въпреки наситения с несъгласия сред институциите интервал и разминаващите се с държавното управление позиции по редица проблеми, президентът Румен Радев остава непокътнат. С 59% утвърждение и 10% отрицание той реализира най-голям рейтинг от началото на своя мандат.

Одобрението за Народното събрание (12%) и ръководителя му Цвета Караянчева (21%) бележи леко усъвършенстване през първите три месеца от годината. Въпреки това Народното събрание продължава да търпи сериозна рецесия на публично доверие.

Аналогична е обстановката с отношението към правораздавателните и правоохранителни институции, чиято активност е придружена от трайна рецензия: съд (9% позитивни оценки против 56% отрицателни), основен прокурор (10% позитивни оценки против 43% отрицателни). Поредицата от случаи на битови закононарушения през последните месеци се отразява в изразителен спад на утвърждението за работата на полицията (от 27% на 20%) и мощен растеж в неодобрението (от 30% до 41%).

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР