След рекордната 2022 г., продажбите на професионални спортни отбори отново

...
След рекордната 2022 г., продажбите на професионални спортни отбори отново
Коментари Харесай

Топ 10 на най-скъпите сделки за продажба на професионални спортни клубове в световен мащаб

След рекордната 2022 година, продажбите на професионални спортни тимове още веднъж се усилват. Продажбата на американския футболен тим Washington Commanders за 6,05 милиарда $, към този момент утвърдена и ще бъде най-високата сума, платена за състезателен тим, откакто бъде приключена договорката.

Следващата графика демонстрира най-големите продажби на спортни тимове в историята. Пубкувана е в уеб страницата Visual Capitalist, като са употребявани данни от Wall Street Journal и CBS Sports.

 The ten most expensive professional sports team sales shown as sized bubbles. The Washington Commanders sale is number one at $6.1 billion.

Продажбата на Washington Commanders заема първото място със договорка за 6,1 милиарда $. Според някои известия обаче има и предложения за 7 милиарда $ за тима.

Настоящият притежател на тима Дан Снайдер е един от най-богатите хора в света в спорта. Той е някогашен професионален състезател по хокей на лед. Снайдер купува тима за 800 милиона $ през 1999 година и в случай че продажбата за 6,1 милиарда $ завърши, ще има възвръщаемост от над 650%.

Продажбата на футболния клуб Chelsea е единствената продажба отвън Съединени американски щати в листата. Спортният тим беше благосъстоятелност на съветския олигарх Роман Абрамович, който беше обект на наказания след нахлуването на Русия в Украйна и беше заставен да продаде тима.

Милиардерът Тод Бойли купи Chelsea. Твърди се, че той е оказал помощ за един от " най-драматичните обрати в северноамериканския спорт " посредством закупуването на Dodgers през 2012 година за 2 милиарда $. Отборът завоюва MLB World Series през 2020 година

Може ли някоя евентуална продажба да надмине цената на договорката за Washington Commanders? Би могло това да се случи с някоия грандиозна договорка с футболни тимове като противниците на Chelsea Manchester United и Liverpool. Собствениците на United оповестиха клуба за продажба през 2022 година, надявайки се на оценка от $6,2 милиарда до $7,5 милиарда.
Отбор Цена в долари Година на продажба Washington Commanders
6,1 милиарда 
2023 Chelsea Football Club 5,3 милиарда 2022 Denver Broncos 4,7 милиарда 2022 Phoenix Suns 4 милиарда 2023 Milwaukee Bucks 3.5 милиарда 2023 New York Mets 2,4 милиарда 2020 Brooklyn Nets 2,4 милиарда 2019

Защо цените на покупко-продажбите за продажби на спортните тимове са толкоз високи?

Спортните тимове бяха желаната инвестиция за ексцентричните бизнесмени и се одобряваха просто като каприз. Но какво се промени? Има някои фактори, които подтикват високите цени и буйния интерес от страна на милиардерите.

Едното от тях медийният фокус върху спорта. Дигитализацията направи по този начин, че спортът към този момент има световна публика, а правата за лъчение са се трансформирали в главен мотор за напредък на приходите на лигите. Например професионалната лига по американски футбол в Съединени американски щати Национална футболна лига (НФЛ), има дълготрайни покупко-продажби за медийни права за 115 милиарда $ с огромни телевизионни мрежи, Amazon и YouTube TV.

Все отново най-големият мотор на сключването на договорка за покупка на състезателен тим е престижът, обвързван с притежаването на подобен.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР