След регистрираните през тази седмица в Кипър рекорден брой на

...
След регистрираните през тази седмица в Кипър рекорден брой на
Коментари Харесай

Строги мерки срещу Covid-19 за Великден в Кипър

След записаните през тази седмица в Кипър рекорден брой на нови случаи на ковид и на приети в болница, държавното управление взема решение през днешния ден за удължение на настоящите ограничаващи ограничения до 15 май. Без искра и процесии ще бъде честван и тазгодишният Великден на острова.

С решенията, които следва да вземе през днешния ден, държавното управление желае да изчерпи всички останали благоприятни условия, преди да прибегне до по-строги ограничения, като нов локдаун, който „ остава на масата ”, съобщи здравният министър Константинос Йоану.

Той, лекари и медицински личен състав насочиха трагичен апел към жителите да съблюдават всички ограничения за отбрана, защото рискът от по-нататъшно увеличение на случаите и хоспитализациите е действителен и има заплаха обстановката да излезе от надзор.

След като във вторник бе подложен връх от 941 нови случаи с ковид, в сряда вечерта бе регистриран рекорден брой пациенти в Covid отделенията – 291, от които 71 са в тежко положение, при потенциал от 300 кревати.

В осъществяване на пандемичния проект здравното министерство стартира увеличение на леглата до 400, с обезпечено за тях належащо съоръжение и консумативи.

Страстната седмица ще премине със строги здравни протоколи, без облекчения на ограниченията, съгласно предложенията на Научния съвещателен комитет към държавното управление, по които то би трябвало да вземе решения през днешния ден.

Предвижда се за Великден да бъдат позволени най-вече до 50 души вътре в храмовете, при обезпечени 8 кв. м на човек. Изискванията за разстояние би трябвало да се съблюдават и в дворовете на църквите.

Иконите би трябвало да бъдат покрити с плексиглас и църковните чиновници да ги дезинфектират след всяко поклонение.

Като малко облекчение се чака да бъде изменен вечерният час в нощта на Възкресението и той да стартира от 1часа, а не от 23 часа, както е в този момент, с цел да могат вярващите да участват на празничното свещенодействие.

Според предлагането на специалистите на Великденската софра в домовете ще могат да дойдат единствено до 4-ма посетители, родственици от първа степен.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР