След редица стъпки в посока ограничаване на употребата на руски

...
След редица стъпки в посока ограничаване на употребата на руски
Коментари Харесай

Пестене и търсене на алтернативи. Какъв е планът на Брюксел, ако Русия спре доставките на газ за ЕС

След редица стъпки в посока ограничение на използването на съветски газ, Европейската комисия предложи нови ограничения. Този път те са за ограничение на потреблението на газ като цяло.

Европейската комисия (ЕК) предложи страните от Европейския съюз (ЕС) да вкарат непринудено 15-процентно понижение на целевото ползване на газ. Това е част от нов проект на Комисията за понижаване на потреблението на природен газ за предотвратяване при положение на цялостно прекъсване на съветските доставки към Европа.

Това се случи в сряда на фона на новината, че Русия понижи доставките на газ по "Северен поток 1 " до близо 30% от потенциала на газопровода.

„ Трябва да се подготвим за евентуално цялостно спиране на съветския газ и това е евентуален сюжет “, сподели председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред публицисти в Брюксел.
Русия употребява силата като оръжие.Урсула фон дер Лайен
„ Русия ни изнудва. Русия употребява силата като оръжие. И затова във всеки случай, без значение дали става дума за отчасти, главно или цялостно прекъсване на съветския газ, Европа би трябвало да бъде подготвена “, добави фон дер Лайен.

Това е следващата мярка, която Европейският съюз възнамерява след началото на съветската инвазия в Украйна в края на февруари в опит да понижи зависимостта си от Москва и да избегне косвено финансиране на войната. Свободна Европа събра най-важното, което знаем досега за новите ограничения.
Какви са предложенията
Според проекта 15-процентното понижение на потреблението ще важи от 1 август до 31 март 2023 г . и ще се пресмята въз основа на междинното ползване на всяка страна през същия интервал през 2016-2021 година

Целта е да се резервира повече газ за зимата, както и да се понижи негативният резултат върху стопанската система, като се избегнат непланираните дейности при спешна обстановка по-късно.

В прессъобщение на Комисията се споделя, че Европейска комисия ще форсира работата по диверсификацията на доставките, в това число взаимно пазаруване на газ, с цел да се укрепи опцията Европейски Съюз да се доставя посредством различни доставки на газ .
Комисията приканва всички страни членки да стартират акции за повишение на публичната информираност за поощряване на намаляването на отоплението и охлаждането в огромен мащаб, като предлага и разновидности за краткосрочни икономии. Един от тях е целево понижаване на отоплението и охлаждането в постройките, ръководени от обществени органи.При цялостно прекъсване на вноса или внезапно понижаване на потока от изток може да се стигне до затваряне на заводи и принуждаване на семействата да понижат отоплението. Евентуално спиране на доставките също по този начин би повишило потребителските цени и би повишило риска от дълбока криза. Основната причина за това е, че 40 % от общия импорт на газ в Европейски Съюз през 2021 година идва от Русия. Задължително ли е
Прилагането на препоръчаните ограничения е непринудено. Комисията обаче може да направи задачата наложителна, в случай че реши, че има забележителен риск от сериозен дефицит на газ в Европейски Съюз. Задължително понижаване може да има след консултация с страните членки и оповестяване на "състояние на паника " в Съюза по отношение на сигурността на доставките.

За да бъде признато, предлагането се нуждае от квалифицирано болшинство от 15 членове от 27 или страни от Европейски Съюз, представляващи минимум 65 % от популацията на блока.

Дипломатите от Европейски Съюз ще обсъдят предлагането в петък за то да бъде утвърдено на среща на енергийните министри на страните от Европейски Съюз на 26 юли.
Путин лимитира износа за Европа
На фона на новите ограничения, малко преди да бъде показан проектът на Европейска комисия в сряда, Путин заяви за ново ограничение на доставките на съветски газ.

Става дума за газопровода "Северен поток 1 ", който беше спрян за 10-дневна профилактика до четвъртък. Днес той проработи още веднъж, само че с потенциал близо 30% . Газопроводът доставя Германия - една от най-силните стопански, само че и най-зависимите от съветски газ страни в Европа.

Стъпката беше предстояща, откакто дни по-рано "Газпром " разгласи "форсмажор " пред няколко европейски компании, измежду които и най-големият немски вносител на съветски газ - Uniper. "Форсмажор " е общоприета уговорка в бизнес договорите, която освобождава едната или двете страни по контракта от отговорност при положение на независещи от тях условия като война, протест, зараза.

Русия продължава публично да отхвърля, че води война в Украйна, определяйки военната си инвазия, почнала на 24 февруари, като "специална военна интервенция ".

Освен нея специалисти заговориха и за "газова война ", която русия води по отношение на Европа в резултат на опълчването на европейските страни на нашествието в Украйна. Международният валутен фонд (МВФ) също предизвести, че Путин може да упражни силата си, като употребява износа на сила като оръжие и "задуши " стопанските системи на блока.

„ Частичното прекъсване на доставките на газ към този момент визира европейския напредък, а цялостното прекъсване може да бъде доста по-тежко “, предизвести МВФ в обществените мрежи. В известието се прецизира, че брутният вътрешен артикул в страни членки като Унгария, Словакия и Чехия може да се свие с до 6 %.

Сред ограниченията, които Комисията предприе през последните месеци за енергийна самостоятелност от Русия, са проектът за унищожаване на зависимостта на Европейски Съюз от съветските изкопаеми горива във допустимо най-кратък период, както и ново законодателство, с което се изисква подземните газови складове в ЕСда бъдат запълнени до 80% от потенциала си до 1 ноември 2022г. Стимулира се и прекосяването към възобновими източници на сила, което е значима част от и резистентност на страните членки.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР