След разрушителното земетресение в Турция и Сирия и серията трусове

...
След разрушителното земетресение в Турция и Сирия и серията трусове
Коментари Харесай

Румъния спешно укрепва стари сгради в случай на земетресение от 8 по Рихтер

След разрушителното земетресение в Турция и Сирия и серията земетресения в Румъния, северната ни съседка се приготвя за вероятно земетресение с магнитуд 8 по скалата на Рихтер.

С европейски средства държавното управление е закупило 6 нови хеликоптера " Блек Хоук Сикорски ", разкрити са и 8000 нови работни места за пожарникари. Така при злополучие на терен ще могат да оказват помощ 38 хиляди огнеборци, заяви за БНТ държавният секретар на Департамента за изключителни обстановки доктор Раед Арафат.

При всяко разклащане на земята жителите на сеизмичните зони Букурещ, Галац, Фокшани и Яж изтръпват от смут, да не ги сполети покруса като тази в Турция.

" Бях доброволец в 8-етажен блок в Хатай, който беше рухнал. Успяхме да спасим двама души, брачен партньор и брачна половинка, само че за жалост не можахме да спасим детето им. Когато ги открихме, и тримата бяха прегърнати. Не мога да си показва да преживеем такава покруса и в Румъния ", разяснява лейтенант Богдан Тома – Департамент за изключителни обстановки - Румъния.

Департаментът за изключителни обстановки подхваща ограничения, с цел да понижи загубите при вероятно разрушително земетресение.

" Изчислили сме, че в случай че земетресението е с магнитуд 8 по скалата на Рихтер, жертвите и ранените общо ще са 40 хиляди души, само че това е малко евентуално да се случи. Като споделям малко евентуално, това не значи, че не може да се случи ", изясни доктор Раед Арафат – държавен секретар на Департамента за изключителни обстановки.

Затова Румъния незабавно укрепва рисковите здания, които са 300 000. Много от тях не могат да бъдат избавени и ще бъдат съборени, а на тяхно място ще построят нови, по-стабилни. При злополучие най-вече ще се разчита на системата СМУРД, основана от палестенския доктор Раед Арафат. Тя сполучливо действа и в Молдова. В спасяването на хора един до друг работят медици, пожарникари и водачи, а хеликоптерите би трябвало да са на място до 20-ата минута.

" Румъния разполага с 10 бази за хеликоптери. Три от тях работят 24 часа. Тази година в Сучава откриваме 11-та база, ще получим и 6 хеликоптера " Блек Хоук Сикорски ", закупени с европейски средства. Те ще бъдат разположени в разнообразни точки на страната, в това число и в Черно море. През юли ще дойдат и два нови самолета, които ще транспортират пациенти и отвън Румъния ", изясни доктор Раед Арафат.

На обществени места в Румъния ще бъдат сложени и дефибрилатори, които ще могат да се употребяват при потребност, до момента в който дойдат екипите на СМУРД. Със сигурност обаче, макар че има опция, популацията няма да бъде известено, че следва трус, с цел да се избегне суматохата.

" Хората си мислят, че имат тези 20 скъпи секунди, а те действително може да са пет секунди и по този начин ще са изложени на огромна заплаха ", изясни доктор Раед Арафат.

Най-силното земетресение през последните 50 години в Румъния е било с магнитуд 7,6 по скалата на Рихтер.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР