След размразяването на АЕЦ „Белене” – кои са компаниите, които

...
След размразяването на АЕЦ „Белене” – кои са компаниите, които
Коментари Харесай

След размразяването на АЕЦ „Белене”: Кои са компаниите, които проявяват интерес

След размразяването на АЕЦ „ Белене” – кои са фирмите, които демонстрират интерес?

Половината от пътя за АЕЦ „ Белене” към този момент е извървян. За да проработи централата, това, което остава като стъпки, ще отнеме 7-8 години, считат от енергийното министерство.

Досега в площадката и оборудването са вложени над 3 милиарда лв.. Не е изключено да се наложи повторение на част от към този момент направените оценки, а прогнозната цена на втората атомна електроцентрала у нас доближава до над 20 милиарда лв..
Народно събрание даде зелена светлина на „ Белене “, с цел да не се изгубят вложените 3 милиарда лева (ОБЗОР) Сега кабинетът би трябвало да откри вложител, които да се съгласи да взе участие в плана без държавни гаранции
До момента интерес са декларирали 4 компании, като най-сериозно се спрягат имената на Китайската нуклеарна корпорация и „ Росатом”. И двете компании обаче слагат въпроса за държавни гаранции.

Снимка: btvnovinite.bg

Мненията за бъдещето на „ Белене” са разграничени. „ Положителното ще е, че ще има работа за хората, само че не знаем дали тези реактори не са морално и физически остарели”, сподели Соня Александрова от Белене.

Според покровителите на втора атомна планът е в най-напреднала фаза по отношение на останалите в района и неизбежно ще предизивка интерес.

„ Няма централа без предоставяне на някакви гаранции”, разяснява Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на „ Булатом”.

Въпросът към този момент е повдиган и от спряганите за съществени претенденти за вложители. „ Представители на Си Ен Ен Си споделиха: Да, ние несъмнено ще желаеме някакви гаранции, представители на „ Росатом” също споделиха, че ще желаят гаранции”, добави Георгиев.

Изчисленията на Центъра за проучване на демокрацията обаче демонстрират, че планът ще бъде губещ – мегаватчас от „ Белене” ще коства 80 евро, или два пъти повече от цената сега. „ Разбира се, че е допустимо да пристигна вложител, който да осъществя плана, в случай че желае да загуби пари, и то да продължава да губи в интервал от 30-35 години”, уточни Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията.

Привържениците на плана не са съгласни – считат, че цената на силата от „ Белене” ще бъде конкурентна.

„ Чуваме: Да, нашите внуци ще връщат. Няма да връщат нищо – те ще си купуват сила още веднъж на пазарен принцип”, акцентира Станислав Георгиев.

„ Аз съм песимистичен, че даже да бъде рестартиран планът, той в миналото ще бъде приключен. Целта е да има способи да се отклоняват обществени средства към избрани компании в държавата”, е мнението на Мартин Владимиров.

Каква ще е ориста на плана, ще разберем след 31 октомври.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР