След ранното отпадане от Световното първенство треньорът на женския отбор на САЩ Андоновски се оттегля

...
Треньорът на женския футболен отбор на Съединените щати Влатко Андоновски
Коментари Харесай

Треньорът на женския футболен отбор на Съединените щати Влатко Андоновски се оттегли след разочароващото представяне на отбора на Световното първенство през 2024 г. в Австралия и Нова Зеландия.

Ранното отпадане на САЩ от турнира — отпадане на осминафиналите от Швеция — дойде, след като отборът взе бронзовия медал на Олимпийските игри в Токио. Показванията, и двете под ръководството на Андоновски, бяха счетени за слаби, предвид звездния състав на отбора и репутацията на международна сила.

В изявление в четвъртък Андоновски нарече треньорството на отбора „честта на живота ми“.

„Аз съм много оптимист за бъдещето на тази програма, особено като се имат предвид всички млади играчи, които получиха възможности през последните няколко години, които без съмнение ще бъдат лидери и ще повлияят на играчите, които се движат напред“, каза той.

„Въпреки че всички сме разочаровани от резултата на тазгодишното Световно първенство, аз съм изключително горд от напредъка, който постигна този отбор.“

Туила Килгор, която беше асистент при Андоновски, ще бъде временен старши треньор, докато не бъде намерен заместник.

Отпадането на САЩ на осминафиналите — невероятна загуба, която се сведе до последна дузпа — представлява най-ранното отпадане на женския отбор на Световно първенство.

Екипът се превърна в културна икона в САЩ, особено след успешния си стремеж към равно заплащане с колегата мъже. Той спечели последните две световни първенства през 2015 г. и 2019 г. и се надяваше да затвърди ера на господство с трета победа.

Но мачовете от груповата фаза на САЩ на турнира през 2023 г. до голяма степен бяха недоволни, като отборът победи Виетнам с 3-0, преди да завърши наравно срещу Португалия и Холандия.

Представянето предизвика остър упрек от пенсионирания играч, превърнал се в коментатор, Карли Лойд, чийто хеттрик на финала на Световната купа през 2015 г. доведе отбора до победа.


„Отборът беше разединен, не беше едно цяло и треньорството не беше това, от което се нуждаеше този отбор“, каза Лойд пред новинарския сайт на The Athletic.

Андоновски, който стана известен като треньор в Националната женска футболна лига, вече трябваше да изтече договорът му в края на тази календарна година, според Yahoo Sports.

ESPN съобщи, че той е кандидат за мениджърския пост в Kansas City Current.

„Искаме да изразим нашата най-дълбока благодарност към Влатко за неговата всеотдайност към женския национален отбор“, каза президентът на американския футбол Синди Парлоу Коун в изявление.

„Знаем, че той ще продължи да допринася за развитието на женската игра в Съединените щати и му желаем успех в бъдещите му начинания.“

Националният отбор на Испания трябва да се изправи срещу Англия във финала на Световното първенство за жени в неделя.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР