След промяната на правилата за концесията на плажовете Валери Симеонов

...
След промяната на правилата за концесията на плажовете Валери Симеонов
Коментари Харесай

ГЕРБ пак бламира Валери Симеонов - този път за плажните концесии

След смяната на разпоредбите за концесията на плажовете Валери Симеонов написа във фейсбук " Пак ни извъртяха "

© Цветелина Белутова Още по тематиката
АЕЦ " Банско "

Промяната в проекта за ръководство на " Пирин " на процедура е мотив за нова концесия и оповестяване на конкурс
15 дек 2017
Валери Симеонов се усеща " направен " от Борисов за Банско

Премиерът подкрепял втори въжен превоз, само че в обсъжданите промени в проекта за ръководство на " Пирин " и концесионния контракт не ставало въпрос за това
14 дек 2017
Кабинетът ще отсрочи решението за смяна на концесията в Банско

Екоминистърът ще внесе корекциите в контракта дружно с тези в проекта за ръководство на Пирин след 22 декември
12 дек 2017 Изненадващо решение за " отсрочване " на нов режим за концесиите на плажове, прокарано от ГЕРБ в Народното събрание в срада, докара до следващ разкол в ръководещата коалиция. На съвещание в пленарна зала ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) предложи корекция на второ четене в преходните и заключителни разпореждания в обсъжданите промени от закона за ограничение на административното контролиране, съгласно което се отсрочва с една година периода за използване на новия режим на концесиите при отдаването на морски плажове. Така в идната година концесиите на плажове остават в министерството на туризма, а няма да минат по общия ред за всички концесии, какъвто бе избран в новия закон за концесиите, признат преди към месец.

ГЕРБ и Движение за права и свободи в синхрон

Това докара и до следващата гневна реакция на вицепремиера от " Обединени патриоти " Валери Симеонов, който написа във Facebook: " Пак ни извъртяха. Депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи трансформираха одеве признатият закон за концесиите по най-подлия начин- посредством преходни и заключителни разпореждания на Закона за ограничение на административното контролиране и административния надзор върху стопанската активност ". Симеонов твърди още, че по този метод ще продължи " по най-непрозрачен метод раздаването на по 20 години (а може и повече) на доближени компании и групировки ", потвърждавайки още, че това е " следващ бойкот на опитите за въвеждане на обикновено ръководство и действителна конкуренция ".

" За страдание такива са разпоредбите на демокрацията ГЕРБ + Движение за права и свободи - 100 " за " против 43 " срещу ", написа още вицепремиерът. В статуса си в обществената мрежа Симеонов изброява и осем плажа, които съгласно него ще останат в ръцете на представителите на някогашните силови групировки СИК и ВИС. Накрая постът на вицепремиера приключва по този начин: " Весела Коледа и честити нови 20 години концесии ".

Засега друга реакция от него, с изключение на тази в обществената мрежа няма. Неофициално от Министерски съвет настояват, че Симеонов е напуснал държавното съвещание преди края му, макар че една от точките в него беше за даването на пространства за центлара на партията му НФСБ и то не къде да е, а в постройката на столичната улица " Раковски " 134, където е централата на Съюз на демократичните сили.

Насам-натам

Концесиите на плажовете беше една от конфликтните точки сред Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова. През лятото сред двамата имаше разминаване за състезанието за определянето на концесионер на плажа " Бургас-север ". Тогава Симеонов сложи под подозрение конкурсната процедура, която избра компанията " Палм инвест " ЕООД за концесионер на плажа за период от 20 години и гласоподава срещу. По негово гледище концесиите на плажовете бяха отнети от Министерството на туризма и регламентирани в новия Закон за концесиите.

С признатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи промени в този момент на процедура това се отсрочва. Като мотив за поправката вносителят Данаил Кирилов уточни, че " има пет концесии в правосъдна фаза " и затова трябвало да се резервира остарелия режим. Според депутата от " Обединените патироти " обаче това се прави, тъй като през идната година ще бъдат концесионирани апетитните плажове при доста " по-непрозрачни условия " спрямо тези при новия Закон за концесиите.

28 декември - денят Х

Това е вторият случай в рамките единствено на две седмици, в който вицепремиерът е неодобрен от съдружните си сътрудници от ГЕРБ. Първият беше с отлагането от премиера Бойко Борисов на решението на държавното управление за смяна на концесионния контракт на концесионера на ски зоната в Банско - " Юлен ". Тогава в телевизионно изявление Симеонов разгласи, че Борисов го е саботирал и съобщи, че " не желае да го вижда ". " Борисов компрометира и саботира непосредствено, в очите ми, моето предложение, което беше в съгласие с всички министерства за смяна на концесията ", сподели Симеонов. Той отхвърли да каже какво ще прави откакто счита, че министър председателят го неодобрява, само че уточни датата 28 декември, като денят, в който ще вземе решение. Тогава се чака на съвещанието на Министерски съвет още веднъж да бъде изработен опит за решение по проблема " Банско ".

Коалиционният сътрудник на Симеонов в " Обединените патриоти " Красимир Каракачанов отхвърли да разяснява гневната реакция на вицепремиера във връзка проблема " Банско " и изясни напрежението в ръководещата коалиция с това, че " те желали нещата да стават бързо, а министър председателят желал да огледа всичко по-спокойно ". " Хората имат друг характер. Ние, в случай че бяхме идентични с ГЕРБ, щяхме да бъдем в една политическа групировка. ", добави Каракачанов. Цветан Цветанов пък сподели, че " ръководещата коалиция е постоянна ", макар че я съпостави с " италианско семейство ". А депутати от групировката на Симеонов обясниха, че той " се е обидил, тъй като Борисов не го уведомил авансово за отлагането на решението за смяната на концесионния контракт ".

Неофициално от ГЕРБ настояват обаче, че е прекомерно евентуално на 28 декември да има решение на държавното управление единствено за проекта за ръководство на националния парк " Пирин ", а за концесионния контракт на " Юлен " въпросът да бъде отсрочен. От ГЕРБ дори имаха намерение да приказват по въпроса със Симеонов и да го убеждават, че, в случай че има смяна на концесионния контракт, тя би трябвало да стане по разпоредбите на новия Закон за концесиите най-много поради европейската инструкция от 2016 година, съгласно която за подобен тип концесия би трябвало да се уведоми Европейската комисия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР