След прогнозите за двоен ръст на лихвите по кредитите тази

...
След прогнозите за двоен ръст на лихвите по кредитите тази
Коментари Харесай

Прогнозират двоен ръст на лихвите по кредитите тази година

След прогнозите за двоен растеж на лихвите по заемите тази година, икономисти предвиждат повишаване на лихвите и при спестяванията с един - до два %.

Процесът ще се случва постепенно и последователно, само че упованията са за реализиране на позитивни равнища до края на годината.

Лихвите по депозитите в Европа към този момент се повишават и са на доста по-високи равнища, в сравнение с в България. У нас обаче банките към момента разполагат с задоволително ликвидни средства и избират да раздават заеми. Това към момента пречи на растежа на лихвените проценти при спестяванията, само че нарастване до края на годината ще има, предвижда пред БНР икономистът Йордан Генов: „ Очаква се тази година и това да стартира да се случва, може би в границите на процент-два. Тук бих бил по-консервативен, по-малки са упованията ми за покачванията на лихвите по депозитите, само че за какво не, най-малко с 1 %, да забележим покачване “.

Вече има банки, които оферират рентабилност от депозити над нулата. Разликата с равнищата на инфлацията обаче ще остане огромна, споделя още Йордан Генов:

„ Не чакам това нещо да бъде нещо, което да съумява да компенсира инфлацията сигурно, тъй като тя остава много висока, даже да има понижение в инфлацията, аз не чакам, че то ще бъде толкоз огромно “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР