След продължително изследване на Земята в дълбочина, въз основа на

...
След продължително изследване на Земята в дълбочина, въз основа на
Коментари Харесай

След трусовете - учени откриха нов твърд слой във вътрешното ядро на Земята

След дълготрайно проучване на Земята в дълбочина, въз основа на държанието на сеизмичните талази след мощни трусове, учени потвърдиха съществуването на ясна конструкция във вътрешното ядро - гореща твърда топка от желязо и никел с диаметър 1350 километра, съобщи Ройтерс. Диаметърът на Земята е към 12 750 километра. Земята се състои от външна скалиста обвивка, тога, външно ядро от магма и твърдо вътрешно ядро. Това железно вътрешно ядро с ширина към 2440 километра е намерено през 30-те години на предишния век още веднъж въз основа на сеизмичните талази.

През 2002 година учените позволиха, че във вътрешното ядро има обособена част, която се намира свободно в него като при съветските кукли матрьошки. Все по-прецизното наблюдаване на сеизмичната интензивност даде опция това да бъде доказано.

Земетресенията провокират сеизмични талази, които минават през планетата и могат да разкрият контурите на вътрешната й конструкция посредством смяната във формата на вълните.

Изследването, чиито резултати бяха оповестени във вторник, е обхванало вълните от 200 трусове с магнитуд над 6-а степен, които рикошират като топки за тенис на маса до пет пъти върху планетата.

" Може би знаем за повърхността на отдалечени небесни тела повече, в сравнение с за вътрешността на нашата планета ", сподели сеизмологът Тан-Сон Фам от Австралийския народен университет в Канбера, началник на проучването, което бе оповестено в сп. " Нейчър комюникейшънс ".
 
" Анализирахме цифрови записи на придвижванията на повърхността, известни като сеизмограми, от огромни трусове през последното десетилетие. Изследването ни стана допустимо с помощта на невижданото разширение на световните сеизмични мрежи, изключително на гъстите мрежи в прилежащите територии на Съединени американски щати, на полуостров Аляска и в европейските Алпи ", добави той.

Обвивката на вътрешното ядро и сферата, чието битие в него бе доказана от проучването, са с задоволително висока температура, с цел да бъдат разтопени, само че поради извънредно високото налягане желязно-никеловата сплав остава в твърдо положение, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Харесва ми мисълта, че вътрешното ядро на Земята е като планета в планетата. Това е твърда топка, почти с размерите на Плутон и малко по-малка от Луната ", сподели Хървойе Ткалчич, геофизик в Австралийския народен университет и съавтор на проучването. " Ако можехме да разглобим Земята и да премахнем мантията и течното външно ядро, вътрешното ядро би изглеждало като ярка звезда. Смята се, че температурата му е към 5500-6000 градуса по Целзий, сходна на температурата на повърхността на Слънцето ", сподели той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР