След продължителни перипетии през есента на 2021 за първи път

...
След продължителни перипетии през есента на 2021 за първи път
Коментари Харесай

Вижте кой, кога и как може да получи втора пенсия

След продължителни премеждия през есента на 2021 за първи път ще стартират да се изплащат пенсии по линия на втория дирек на пенсионната система – наложителното в допълнение обезпечаване, написа Pariteni.bg.
Всеки работещ българин роден след 1959 година се обезпечава в най-малко два пенсионни фонда – държавен пенсионен фонд към Национален осигурителен институт, който образува първия дирек на системата и Универсален (УПФ) или Професионален (ППФ) частен пенсионен фонд в границите на втория дирек. С оглед на непосредственото настъпване на етапа на погашение на първите втори пенсии, българското общество се пита – кой, по кое време и по какъв начин ще стартира да получава тези пари?

Кой има право на втора пенсия?
Достъп към втора пенсия ще имат всички, които са се осигурявали в УПФ или ППФ и не са се отказали от правото си на втора пенсия, като са трансферирали персоналните си партиди в Национален осигурителен институт.
През 2015 година законът беше изменен и бе разрешено на тези работещи, които желаят, да трансферират всички свои пенсионни осигуровки в Национален осигурителен институт и да се обезпечават единствено по линия на първи дирек. Избралите тази алтернатива явно няма да имат право на втора пенсия. По закон, всеки работещ роден след 31.12.1959 година автоматизирано стартира да се обезпечава в допълнение в УПФ или ППФ, сега, в който настъпи трудовия му живот.

Кои специалности ще получават втора пенсия?
Това дали един човек ще се обезпечава в УПФ или ППФ зависи от категорията труд, към която спада неговата специалност. В УПФ се обезпечават всички работещи III-та категория труд (най-разпространената), а във ППФ се обезпечават тези, чиито специалности спадат към I-ва или II-ра категория труд. Към първа категория спада доста характерен набор от специалности, които се смятат за изключително тежки – миньори, водачи, водолази, разнообразни типове служащи в металургията. Професиите, които влизат във второкласен труд също се смятат за по-рискови за здравето.
Пълен лист на специалностите, които спадат I-ва или II-ра категория труд можете да намерите в „ Наредба за категоризиране на труда при пенсиониране “, призната с Постановление на Министерски съвет № 235 от 20.10.1998 година Към III-та категория явно спадат всички специалности, които не са включени в първите две.
Според това към коя категория труд спада една специалност зависи и равнището на осигуровките. Работещите в III-та категория труд се обезпечават в УПФ с осигуровка, равняваща се на 5% от брутния трудов приход, тези към II-ра категория със 7%, а тези в I-ва – с 12%. Имайте поради, че тези стойности на осигуровките са били по-ниски в първите години след въвеждането на актуалната пенсионна система през 2000 година до към 2007 година
Причините равнището на спестявания, насъбрани в УПФ и ППФ да е към момента относително ниско са основно две:
- Сравнително късия интервал на битие на спомагателното наложително осигуряване;
- Ниското равнище на осигуровки, изключително в ранните години на битие на системата.

Кога ще получа втора пенсия?
Както следва съгласно етикета – първо дамите. Първите лица, които ще могат да стартират да получават втора пенсия ще са 17 000 дами, родени през 1960 година Те ще стартират да получават втори пенсии от септември 2021 година Цялата първа кохорта, която ще стартира да получава втора пенсия през идните няколко години се състои от към 200 000 дами. Редът на първата група от към 58 000 мъже пенсионери ще пристигна няколко години по-късно, през 2024 година и 2025 година, заради по-високата възраст за пенсиониране при по-силния пол.
По закон минималната пенсионна възраст за всички работещи III-та категория труд е 61 година и 8 месеца при 36 година насъбран трудов стаж за дами и 64 година и 4 месеца при 39 година насъбран стаж за мъже. За някои държавни чиновници и работещите I-ва или II-ра категория труд минималната пенсионна възраст е по-ниска. Тези елементи са в детайли разказани в член 68 и член 69 на Кодекс за обществено обезпечаване. На страницата на Национален осигурителен институт по тематиката има и таблица, която демонстрира, че към 2021 година минималната възраст за пенсиониране на дами и мъже във II-ра категория труд е 53 година и 8 м., а в първа категория е 43 година и 8 м., при най-малко 15 години стаж при първа категория труд и 18 години стаж при втора.

Какъв е размерът на втората пенсия?
Това какъв брой огромна втора пенсия ще получи всеки осигуряващ зависи от това каква сума е натрупал в своята персонална партида в УПФ или ППФ през годините и надлежно каква рентабилност са постигнали тези спестявания под ръководството на съответния фонд. Следователно, това зависи първо от размера на осигурителния приход и качеството на ръководството на фонда. На уеб страниците на другите частни пенсионни фондове можете да намерите калкулатори, с които да извършите груба сметка каква втора пенсия може да очаквате на база брутното ви заплащане, възраст и предстояща годишна рентабилност по вашите спестявания.
Това какъв брой и под каква форма ще получавате втора пенсия зависи от насъбраните средства във вашата партида в съответния пенсионен фонд. Според това какъв брой пари има в нея са регламентирани 3 варианти за погашение:
- Пожизнено изплащане;
- Разсрочено изплащане;
- Еднократно погашение.
Ако все още на пенсиониране насъбраната сума е по-малка от три минимални пенсии (900 лева.) можете да се възползвате само от еднократната алтернатива, при която изтегляте цялата сума едновременно.
Ако насъбраните спестявания са повече, то тогава пенсията се изплаща пожизнено, при което има два съществени разновидността – пожизнено месечно и разсрочено погашение. При разсрочения вид парите може да се изтеглят на няколко огромни суми на регулярни шпации, при навършване на избрана възраст от жителя. Срокът и размерът на разсрочените заплащания се избират от самия пенсионер.
При пожизненото погашение минималната месечна пенсия, която се изплаща е 45 лева Според изчисленията, с цел да е допустима пожизнена пенсия, минималната сума, която е насъбрана по персоналната партида би трябвало да е най-малко 9000 лева По последни данни, от 17 000 дами, които ще стартират да получават втора пенсия този септември, едвам 3400 имат нужната сума от 9000 лева, с цел да получават пожизнена пенсия. Това също значително се дължи на обстоятелството, че тази част от пенсионната система към момента е млада – на 20 години, вноските са ниски и през 1/3 от нейното битие бяха даже още по-ниски.
При пожизнената пенсия съществува алтернатива за обезпечен интервал на погашение, при който пенсионният фонд се ангажира да изплаща месечна пенсия до момента в който клиентът е жив. Самият пенсионер също по този начин избира период сред 2 и 10 години. Ако почине в границите на този период неговите наследници ще получат парите, които му се поставят за обезпечения интервал.
Не забравяйте, че не би трябвало да разчитате напълно на публичната пенсионна система за обезпечаването на финансова сигурност във вашите старини. Освен че страда от съществени дефицити, нейната функционалност е да дава някакъв най-малко – тя не е способна да отговори на самостоятелните финансови потребности на всеки един от нас. За тази цел сами би трябвало да планираме своите спестявания и да ги влагаме по подобен метод, че да си подсигурим почтени и щастливи старини.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР