След призива на европейския парламент за безплатна вода в заведенията

...
След призива на европейския парламент за безплатна вода в заведенията
Коментари Харесай

Ще се предлага ли безплатна чешмяна вода в заведенията у нас

След апела на европейския парламент за безвъзмездна вода в заведенията – ще се вкара ли регулацията и у нас? Симона Стилянова, създател на Zero Waste Sоfia и Емил Коларов, председател на съдружие на заведенията в България влязоха в изострен спор в ефира на „ Твоя ден ”  по NOVA NEWS.

„ Директивата за достъп до питейна вода е първият триумф на цивилен начинания в Европа. В Румъния в заведенията са отговорности при поискване да сервират чешмяна вода гратис. Доказано е, че бутилираната вода ни излиза 600 пъти по-скъпо от тази от чешмата. У нас има 40 заведения, които са съгласни да дават тази услуга ”, разяснява Стилянова.

Коларов разясни, че приветства концепцията, само че би трябвало да има регулации.

„ Досега не ми се е случвало някой да ми изиска чаша чешмяна вода и да не им дам. Дори даваме на домашните любимци на посетителите. Трябва обаче да има някакви регулации. В чужбина на доста места водата, която ти сервират, най-после я прибавят в сметката. Допускам, че в случай че това се вкара, ще има хора, които ще сядат, единствено с цел да пият вода от чешмата. Неслучайно към директивата е допълнено, че страните би трябвало да подтикват бизнеса, който предлага тези безвъзмездни услуги. При нас добавената стойност е доста висока. Ако за вас чешмяната вода е безвъзмездна, за ресторантьорите не е. Те я заплаща на ВиК.  Тази чаша след това някой би трябвало да я постави в миялната, да заплати тока ”, сподели още той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР