След приключване на разследването по прехвърлянето на милиони от Венецуела

...
След приключване на разследването по прехвърлянето на милиони от Венецуела
Коментари Харесай

Разследват пране на пари в сметката с венецуелските милиони

След привършване на следствието по прехвърлянето на милиони от Венецуела към българска банка евентуално ще бъдат повдигнати обвинявания в пране на пари. От сътрудниците от Съединени американски щати е получена информация за парични преводи, осъществени от Венецуела, за които са били употребявани български банкови сметки. Установена е банката, открито е и лицето титуляр на сметките, както и самите сметки. Това разгласи основният прокурор Сотир Цацаров след среща при премиера Бойко Борисов с посланика на Съединени американски щати Ерик Рубин, вътрешния министър Младен Маринов и шефа на ДАНС Димитър Георгиев.

" Работи се извънредно интензивно от органите на ДАНС. В банката се прави цялостен мониторинг. Когато имаме цялостна картина на преводите ще бъдат подхванати нужните ограничения ", добави той.

Както " 24 часа " по-рано заяви, българин с букви Ц. Ц. който постоянно обитава в Оман е получил стотици милиони евро от Венецуела. Проверка на ДАНС в българските банки е открила доверителна сметка в дребна банка с български притежатели. По нея продължава да има придвижване.

" Сметката е една, към нея има доста други свързани ", съобщи ръководителят на ДАНС Димитър Георгиев.

" През сметка в българска банка са минавали пари на държавната венецуелска петролна компания. Откритата сметка не е тъкмо сметка в цялостния смисъл на думата. Лицето е разкрило сметка като юрист. Използвана е формата на доверителна адвокатска сметка, по която да идват сметки на клиенти и която не се употребява директно от юриста. Към нея били навързани други банкови сметки, към които са изнасяни пари с учредения за пазаруване на храни от Венецуела и финансиране на спортни федерации ", разясни още Цацаров.

Посланик Рубин похвали работата на българските служби по случая.

" Банката, през която са ставали преводите, не е забъркана в прането на пари. Случаят касае една единствена банка, само че сме длъжни да проверим и другите. Проверяват се и преводи от България на открито. Ако целият механизъм стане явен, то ще може да се приказва за целеустремен канал за парични преводи. Напълно е ясно, че приказваме не съответно, а общо. Причина за това е освен началото на тези дейности, само че и цялостното съглашение да бъде изнесен единствено този размер от информация. Тази инспекция тече и сега, прави я ДАНС ", изясни основният прокурор.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР