След превръщането на подчинения собствен дълг в акции Петя Славова

...
След превръщането на подчинения собствен дълг в акции Петя Славова
Коментари Харесай

Инвестбанк планира да излезе на борсата

След превръщането на подчинения личен дълг в акции Петя Славова ще остане мажоритарен притежател на банката

© Цветелина Белутова Контролираната от Петя Славова банка се готви да стане обществена компания и да набере средства от борсата.Това е част проекта на Инвестбанк да покрие уговорките си след установения от ЕЦБ над 50 млн. евро финансов дефицит.Мениджмънтът е подготвил и конвертиране на 20 млн. евро зависещ срочен дълг в акции. В момента по думите на финансовия министър Владислав Горанов последното затруднение по пътя на България ERM II и банковия съюз са проектите за капитализиране на две банки. През лятото ЕЦБ откри дефицит в Първа капиталова банка (ПИБ) и Инвестбанк и през октомври те са показали своите хрумвания по какъв начин да го компенсират, като във Франкфурт желаят в границите на шест месеца до април 2020 година да видят прогрес.

От документи в Търговския указател за по-малката от двете институции проличава, че тя към този момент е почнала дейности и скоро ще конвертира 20 млн. евро зависещ срочен дълг в капитал, което би покрило към 40% от финансовия дефицит. А от самата Инвестбанк дават поръчка, че имат проект по какъв начин да обезпечат и останалата част - с излизане на борсата. Пред " Капитал " от банката обясниха, че тези подготвяни ограничения " покриват напълно резултата от стрес тестванията и обезпечават задоволителен капитал за реализация на плануваните стратегически цели за напредък и развиване на банката ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От втори опит

Инвестбанк към този момент имаше проекти да стане обществена компания през 2007-2008, като тогава даже стигна до утвърден проспект за в началото обществено предложение за да набере сред 59 и 72 млн. лева Тогава поради взрива в кредитирането банките с локална благосъстоятелност имаха остра потребност от капитал, а еуфорията на БФБ осигуряваше обезпечен инвеститорски интерес. Преди нея с сполучливи IPO-та бяха излезли ПИБ (която набра 107 млн. лева.) и Корпоративна комерсиална банка (58.5 млн. лева.). Инвестбанк обаче се забави и с настъпването на международната рецесия борсовите показатели се сринаха, а финансовият пазар безусловно замръзна.

Сега Инвестбанк още веднъж прави крачка към БФБ поради потребност от капитал. През лятото ЕЦБ установи 51.8 млн. евро дефицит на капитал в резултат на извършените от нея обзор на качеството на активите и стрес тест. Банката бе измежду едва представилите се и при аналогичната инспекция от Българска народна банка през 2016 година, като по-късно усили капитала си с 10 млн. лева и в композиция с други ограничения съумя да задоволи регулатора. ЕЦБ обаче очевидно държи, преди да влезе в тясно съдействие с Българска народна банка и да поеме надзора над най-големите банки в България, да види в по-голяма степен покритие със пресен капитал.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Какви тъкмо ще са параметрите на бъдещото IPO на Инвестбанк още не е ясно. По принцип огромните институционални вложители и най-много пенсионните фондове разполагат с запас, само че банката ще би трябвало да се постарае да ги убеди в вероятностите пред себе си. С 1.93 милиарда лева активи тя е измежду дребните на пазара - сега 13-а. Към септември 2019 година тя регистрира едвам 338 хиляди лева облага, като за това обаче фактор са и обезценки, подхванати през третото тримесечие. " Финансовият резултат на банката преди амортизация към 30.11.2019 година е 24 млн. лева, като чакаме в края на 2019 година той да доближи 31 млн. лева ", изясняват от Инвестбанк.

Публичният статут може да усили административните разноски, чието усъвършенстване по принцип е проблем за дребните кредитни институции. От самата банка също чакат, че това изисква спомагателни човешки запаси по отношение на отчетността. Както и другите банки Инвестбанк е и под натиска на свиващите се лихвени маржове, които вършат мъчно извличането на добра доходност.

Отправна точка за това какво би могла да набере Инвестбанк и каква оценка може да чака са и другите обществени банки, които са със подобен профил. На борсата се търгува и петата по активи ПИБ, която също мина прегледа на ЕЦБ с установен финансов дефицит 263 млн. евро. Пазарната ѝ капитализация е 325 млн. лева, което е към 37% от счетоводната стойност на капитала ѝ. При сходно съответствие са котировките и на осмата по мярка Централна кооперативна банка, която мина инспекцията на ЕЦБ с минимални корекции. На тази база тя се прави оценка на 197 млн. лева Ако използван такова съответствие към Инвестбанк, то би оценило цялата банка на едвам към 70-80 млн. лева (преди плануваните ограничения по капитализирането). При по-висока оценка - към 80% от капитала, се търгува БАКБ на Цветелина Бориславова. Иначе при последните огромни покупко-продажби на пазара ОББ и Експресбанк бяха продадени за цени към 1.3 пъти капитала им, само че това са оценки за сензитивно по-големи банки с много по-изчистени от неприятни заеми салда.

Забавеното конвертиране

По-напред и по-ясни са проектите на банката да преобразува две излъчвания за общо 20 млн. евро зависещ срочен дълг в капитал. Емитирани още преди години, тези хибридни принадлежности се водят част от общия капитал на банката, само че не влизат в следения от ЕЦБ базов личен капитал от първи ред (CET 1). От обясненията на Инвестбанк излиза наяве, че това е можело да стане още през 2018 година, само че оповестяването на шестте банки, които ЕЦБ ще ревизира, е пристигнало прекомерно късно. " Операция по заменяне на финансови принадлежности изисква софтуерно време към 6 месеца, защото има законови периоди по повод вземането на решения, привикване на общо заседание на акционерите и утвърждения от регулатора. Поради това тази интервенция бе невероятно да се реализира в края на 2018 година, което даде отражение върху крайните резултати при стрес тестванията ", споделиха от банката. За сметка на това пък резултатът от тестванията беше подкрепят от придобиването и вливането на банка " Виктория " в Инвестбанк, което докара до счетоводен бонус - 22.6 млн. лева облага от негативна известност.

Сега към този момент има свикани събрания на облигационерите за двете излъчвания в края на декември, тъй че има късмет процедурата да завърши още в границите на 2019 година или най-късно при започване на 2020 година За конверсията на по-голямата емисия от 30.11 млн. лева има и елементи - проектът е те да се преобразуват при емисионна стойност 20 лева в 1 505 500 акции, или едвам малко над 1.1% от капитала. Цената обаче е нереална, защото тя прави оценка цялата банка на над 2.6 милиарда лева

Тези събрания са по-скоро условност, доколкото, както изясняват от Инвестбанк, и по двете излъчвания облигационерът е едно лице, обвързвано с актуалните акционери. Така след конвертирането не се чака да има смяна в контрола и мажоритарен притежател ще продължи да бъде Петя Славова. Тя има близо 12.5% директно и още 55.4% през " Феста холдинг ". Другият огромен акционер е оманецът Адил Саид Ахмед ал Шанфари, който през 2012 година закупи малко под 25% от банката против 50 млн. лева, а в този момент делът му е 31.6%.

Какво ще е съотношението след плануваното IPO ще зависи от това какъв брой нови акции ще бъдат препоръчани, дали и до каква степен актуалните акционери ще се включат и до каква степен ще има интерес от други вложители. А от отговорите на тези въпроси евентуално ще зависи и финалната оценка на ЕЦБ, която министър Горанов чака за рождения си ден в края на април.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР