След предложението личните лекари да издават направления за PCR тестове

...
След предложението личните лекари да издават направления за PCR тестове
Коментари Харесай

Български медици: Здравната каса няма ресурс да плаща повече тестове

 След предлагането персоналните лекари да издават посоки за PCR проби Сдружението на общопрактикуващите лекари изпрати позиция, в която декларира, че ограничавания в броя на назначаваните проби под формата на добре познатите предели, както и включването им в в този момент съществуващите предели, е неприемливо.

" Зависи доста от това кой ще финансира тестванията, кой ще ги заплаща. Здравната каса няма запас да заплаща повече проби. Прехвърлянето на една активност към общопрактикуващите лекари значи всеобщо използване на тази активност. При всеобщото използване правените проби за деня няма да са 5 или 6 хиляди дневно, а ще са над 15 хиляди дневно. Това значи, че е нужен огромен запас. Здравната каса няма този запас, защото нейният бюджет е разпределен още предходната година, преди да стартира епидемията за медицински действия. За да се отделят пари за проучвания, това значи да бъде понижена цената за някоя друга активност ", сподели пред БНР доктор Костадин Сотиров, ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

Джипитата упорстват финансирането на тестванията за ковид да е от държавния бюджет, а не от Здравната каса. Общопрактикуващите лекари желаят да се обезпечи заплащане за работата им с пациенти, за които има възможност да са инфектирани, както и за тяхното наблюдаване и лекуване в интервала на изолираност.

" Общопрактикуващите лекари сме частни лекари, ние сме частни компании, за всичко плащаме от нашия джоб и получаваме доходи само според контракта със Здравната каса, само че Здравната каса не ни заплаща нито стотинка за лекуване на остри болести ", уточни Сотиров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР