След повече от седмица на разговори за настоящите и бъдещи

...
След повече от седмица на разговори за настоящите и бъдещи
Коментари Харесай

Ще има ли скоро междудържавни пазари на въглеродни емисии

След повече от седмица на диалози за актуалните и бъдещи климатични политики и ограничения против изменението на климата страните, които вземат участие на срещата на върха на Организация на обединените нации за климата (COP27) в Египет, към момента не са покрай реализиране на сделки по ред значими тематики. А измежду нерешените въпроси са и техническите елементи за провеждането на световна търговия с заеми за компенсиране на въглеродни излъчвания, които би трябвало да са факт до 2023 година, отбелязва Reuters.

Въглеродните обезщетения разрешават на едни организации да заплащат на други да понижат излъчванията си на парникови газове и по този начин да компенсират своите лични. Докато фирмите към този момент търгуват заеми за компенсиране на въглеродни излъчвания на частни пазари, по този начин нареченият член 6 от Парижкото съглашение планува правила, позволяващи на цели страни да реализират отчасти своите национални цели за климата посредством пазаруване на такива заеми. Крайният период за това е 2023 година, само че страните би трябвало първо да реализират единодушие по разпоредбите, по които ще работят тези пазари.

Надеждата е, че такива правила, подкрепени от целия свят, биха могли да привлекат милиарди долари в планове за понижаване на въглеродните излъчвания, само че към този момент години страните не съумяват да се спогодят за разпоредбите, които да подсигуряват, че тази търговия няма да докара до двойно отчитане на пониженията на излъчванията, за това какви планове би трябвало да дават отговор на изискванията и по какъв начин да подсигуряват, че имат влияние в действителния свят.

На миналогодишната среща за климата в Глазгоу въпреки всичко беше маркиран по-съществен пробив в шестгодишната невъзможност по тематиката. Тогава страните взеха решение по отношение на това кои типове планове могат да създават заеми - от слънчеви ферми до планове за отбягване на обезлесяването. Остава обаче комплицираната техническа работа за идващите срещи на върха. Държавите би трябвало да вземат решение за ред методологии преди крайния период до 2023 година, когато плановете за понижаване на въглеродните излъчвания, регистрирани според старите правила на Организация на обединените нации, би трябвало да почнат да аплайват, с цел да бъдат част от новата система. А присъединение към нея, без да се знае какви правила ще я ръководят, би било мъчно, отбелязва Педро Мартинс Барата, специалист по въглеродните пазари, пред Reuters.
Реклама
Сред основните противоречиви въпроси е и дали би трябвало да има централизиран орган, който да регистрира покупко-продажбите - система, която Европейски Съюз да вземем за пример поддържа. Съединени американски щати обаче избират по-децентрализирана система.

Докато страните се борят да реализират единодушие за междудържавните пазари, частните въглеродни пазари без световни стандарти се движат решително напред. През 2021 г са изтъргувани заеми на стойност 2 милиарда $ - съвсем четири пъти над миналата година, или 500 млн. тона еквивалент на CO2 са сменили притежателя си съгласно данните на Ecosystem Marketplace.

Не всички обаче виждат въглеродните пазари като положително решение. Според екоактивисти, в това число Greenpeace, те дават опция на замърсителите да се измъкнат от отговорност, като вместо да прибегнат към същинско понижаване на излъчванията, заплащат на други, с цел да ги компенсират. Експертна група на Организация на обединените нации предходната седмица също предизвести, че опитите на доста компании, организации и страни да изпълнят климатичните цели по този метод, са също опити да се избегне по-трудната задача за цялостно понижаване на излъчванията. " Обещанията за реализиране на въглеродна индиферентност зависят прекомерно мощно от компенсирането на въглерода в горите или селското стопанство ", сподели Чарлз Канхам, почетен старши академик в института " Кери " за екосистемни проучвания, като показва, че тези категории са изключително сложни за инспекция.

Частни начинания като Съвета за честност за доброволния въглероден пазар (ICVCM) и Инициативата за качество на въглеродните заеми (CCQI) изготвят насоки за това, което те виждат като висококачествено компенсиране на въглеродните излъчвания. Но дебатите не престават по въпроси като този дали заемът би трябвало да регистрира и биоразнообразието и човешките права. Наблюдателите показват, че консенсус по сходни въпроси в Организация на обединените нации би изпратил мощен сигнал към частните пазари за това какви би трябвало да бъдат и техните стандарти. Засега обаче близо 200-те страни на COP27 не престават да имат усложнения да се спогодят за разпоредбите за офсетни покупко-продажби посред им.
Реклама Свързани публикации COP27: Да поговорим за (много) пари 9 ноември 2022, 17:21 Кризите може да ускорят прехода към зелена стопанска система 19 октомври 2022, 19:01 Въглеродните пазари стават световни 10 юни 2022, 06:41 Вижте още публикации Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР