След повече от двегодишна пауза хор Бодра песен“ при ЦПЛР-ОДК

...
След повече от двегодишна пауза хор Бодра песен“ при ЦПЛР-ОДК
Коментари Харесай

Отново на международната хорова сцена

След повече от двегодишна пауза хор „ Бодра ария “ при ЦПЛР-ОДК „ Анастас Стоянов “ – Шумен се завърна на интернационалната хорова сцена.

От 19 до 24 юли надарените шуменски певици на хора с живописен началник и диригент Деница Узунова, корепетитор Йорданка Илиева и пианист Евридика Вълчева участваха в шестото издание на Международния хоров фестивал в Чанаккале, Турция.

Фестивалът се организира под егидата на Губернаторството на Република Турция в Чанаккале, Община Чанаккале, Университет „ 18 март “ в Чанаккале и музикални хорови асоциации.

Директор на фестивала е доктор Мете Гьокче, който е диригент на няколко хорови състава от Турция и учител по музикални дисциплини в университета по изкуства в Чанаккале. Гостуващи хорови специалисти от страната бяха проф. Ахтер Дестан – изтъкнат хоров диригент и учител, която е родом от Шумен, ученик на проф. Васил Арнаудов и музикологът Ерсин Антеп. Заедно с участващите диригенти се организира кръгла маса, на която беше разисквана тематиката по какъв начин Ковид се отрази на хоровете в другите страни.

Във фестивала участваха 21 хорови състава от България, Турция и Сърбия, а Шумен бе показан и от хор „ Родни звуци “. Фестивалът се трансформира в самобитна гледка на българското хорово изкуство, защото имаше сформира от Русе, София, Свиленград, Бургас, Търговище, Пловдив и Шумен.

Изключително сполучливо се показаха децата от възобновения концертен състав на хор „ Бодра ария “, за което заслужиха както аплодисментите на многочислената аудитория и хористите от другите хорове, по този начин и високата оценка за качеството на показаната стратегия и вокална подготовка от експертите.

По традиция хор „ Бодра ария “ включи в своята стратегия разнороден репертоар, разкриващ качествата на състава: български песни в неравноделни ритми от Св. Обретенов, Б. Ибришимов, Мария Димитрова, песни от западно-европейската хорова литература, както и ария от страната – хазаин. Песента „ Там в далечината има едно селце “ в аранжимент на Д. Узунова, е извънредно позната и обичана на турския народ и при всяко осъществяване бе посрещана с бурни овации, а публиката пееше с хора. Отново непознати диригенти желаеха нотите на някои от показаните от „ Бодра ария “ произведения.

Хорът се показа с две независими стратегии: в концерт на открита сцена, издигната до троянския кон в Чанаккале и в огромната концертна зала на Конгресния център в града.

За първа година Министерството на културата в Турция дава разрешение за провеждането на концерт в новия музей на Троя, където шуменските деца се показаха със свои осъществяване измежду забележителните артефакти, открити в античния град. Имаха чудесната опция да съчетаят креативните си задължения с визити на исторически забележителности в града и покрайнините – да посетят археологическите остатъци на хилядолетните градове в Троя, да прекосят Дарданелите, да прегледат крепостта Чименлик и да влязат в кораба, взел участие в най-важната борба за Чанаккале през 1915 година

За своето показване всеки хор получи грамота и плакет, а всеки участник – документ.

Радвахме се на изключителното гостолюбие на домакините и гидовете – доброволци, а хористите имаха опция за другарство и нови другарства, за доста танци и забавление по време на заключителното празненство.

За първи път хор „ Бодра ария “ се показа в бяла лятна визия, включваща тениски с български шевици в цветовете на българския байрак, артикул на дизайнера Сергей Цанков и на компания Ледмедия и Росица Иванова, които са измежду донорите на хора. Пътуването бе подкрепено финансово от Община Шумен, компания Фикосота Фууд и господин Петър Минчев и родителите на децата.

Творческият екип на хор „ Бодра ария “ насочва своите откровени благодарности към управлението на Община Шумен, на ЦПЛР-ОДК „ Анастас Стоянов “, на всички донори и благодари на своите прелестни артисти за достойното показване и усърдната подготовка за присъединяване.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР