След повече от четири години на Марс мисията ИнСайт на

...
След повече от четири години на Марс мисията ИнСайт на
Коментари Харесай

NASA пенсионира спускаемия апарат ИнСайт след 4-годишна служба на Марс

След повече от четири години на Марс задачата " ИнСайт " на NASA завърши, откакто спускаемият уред изчерпа мощността си, предадоха международните информационни организации.

Американската галактическа организация заяви, че ръководителите на задачата в Лабораторията за реактивно придвижване в Пасадена не са съумели да се свържат с " ИнСайт ", което ги е предиздвикало да заключат, че слънчевите акумулатори на спускаемия уред са се изтощили - положение, наричано от инженерите " мъртъв рейс ". 

От NASA споделиха още, че за всеки случай ще продължат да слушат за сигнал, макар че по-нататъшната връзка се смята за малко евентуална след два поредни несполучливи опита за свързване. За финален път " ИнСайт " комуникира със Земята на 15 декември. 

През октомври от организацията оповестиха, че екипът на " ИнСайт " чака до декември спускаемият модул към този момент да е отвън употреба, защото слънчевите му акумулатори създават все по-малко сила поради продължаващото струпване на прахуляк върху тях, което им пречи да се презаредят.

" ИнСайт " кацна на Марс през 2018 година и беше първият галактически уред, документирал трус на Червената планета. Той засече повече от 1300 така наречен " марсотресения " със своя френски сеизмометър, в това число няколко, породени от удари на астероиди. Последният трус, регистриран от " ИнСайт " по-рано през годината, съгласно НАСА е траял минимум шест часа. Спускаемият уред също по този начин локализира региони на Марс, застрашени от земетресения. Установяването на обстоятелството, че Червената планета в действителност е сеизмично дейна, беше едно от основните му достижения. 

Мисията на " ИнСайт " - първата сонда, проектирана да изследва дълбините на далечен свят, беше да изследва сеизмичните талази, което оказва помощ на експертите да схванат по-добре по какъв начин се образуват планетите. 

Първоначално задачата беше планувана за две години, само че след това беше удължена на четири, написа Българска телеграфна агенция. От мястото си в обширната низина, наречена Елизиум Планиция, която се намира северно от екватора на Червената планета, спускаемият уред оказа помощ на учените да придобият нови знания за вътрешната конструкция на Марс.

Изследователите споделиха, че данните от " ИнСайт " разкриват дебелината на външната кора на планетата, размера и плътността на вътрешното й ядро и структурата на мантията, която се намира сред тях.

" Гледах изстрелването и кацането на тази задача и въпреки сбогуването с галактически транспортен съд постоянно да е тъжно, завладяващата просвета, която направи " ИнСайт ", е мотив да честваме ", сподели основният академик на NASA Томас Цурбухен. 

" Само сеизмичните данни от тази задача оферират големи знания освен за Марс, само че и за други скалисти тела, в това число Земята ", добави той. 

След " пенсионирането " на " ИнСайт " NASA към момента разполага с два дейни марсохода на Червената планета: " Кюриосити ", който се движи по повърхността й от 2012 година, и " Пърсивиърънс ". " Пърси ", както галено го назовават учените, дойде при започване на предходната година дружно със своя сателит - мини-хеликоптерът " Инджинюъти ", който преди малко извърши 37-ия си полет на Марс. Малкият уред към този момент е летял общо над един час над повърхността на Червената планета.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР