След повече от 30 години зала България“ се сдоби с

...
След повече от 30 години зала България“ се сдоби с
Коментари Харесай

Нов роял ще радва публиката на Софийската филхармония в зала „България“



След повече от 30 години зала „ България “ се снабди с нов концертен роял „ Стейнуей “ от най-голям клас Гранд (D 274). Със своята дължина от 274 см. този възвишен инструмент, върхът на концертните Грандове, е най-честият избор на най-големите пианисти в света и покрива всички условия на виртуозите, които все по-често припознават Софийската филхармония за собствен заслужен сътрудник. Роялът тежи към 500 кг. Сумата за закупуването му в размер на 274 хиляди лева беше отпусната от Министерството на културата.
Дебютът на новия роял ще бъде на 6 юни, когато Людмил Ангелов и Софийската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров ще изпълнят „ Рапсодия в синьо “ на Гершуин .  Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров
„ Много съм благополучен, че точно с това музикално произведение ще създадем дебюта на новия роял, това са мои обичани пианист и произведение “, сподели пред БНР шефът на Софийската филхармония Найден Тодоров.

" Ние търсим на първо място блестящия тон , той да извърши цялата зала. Това, което липсва на нашите принадлежности в България, че един концертен роял има живот 7- 8 години на сцена, по-късно би трябвало да се закупи нов, а тези отиват за образование на студенти. А нашите рояли са множеството на над 30 години и в този смисъл това, което се случи в зала " България " е едно малко знамение. Ние най-сетне ще имаме инструмент на международно равнище ", сподели още Найден Тодоров.

" А новият роял е приказен ", добави той.

Софийската филхармония изрича своята признателност на българския виртуоз Евгени Божанов , който извършва нелеката задача да избере най-хубавия инструмент от централата в Хамбург.

Още по тематиката в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР