След повече от 30 години: Росен Желязков и Талат Джафери

...
След повече от 30 години: Росен Желязков и Талат Джафери
Коментари Харесай

След повече от 30 години: Росен Желязков и Талат Джафери откриха българска археологическа изложба в РСМ

След повече от 30 години: Росен Желязков и Талат Джафери откриха първата българска археологическа изложба в Република Северна Македония.

" Посланието на изложбата е, че общата история прави нашия район по-обединен, по-силен и по-привлекателен ". С тези думи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков се обърна към сътрудника си Талат Джафери по време на откриването на изложбата " Сребърна Тракия " в археологическия музей в Скопие. 

Експозицията е проведена от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките и в нея са показани 1700 експоната от 18 български национални, районни и общински музеи, които представят тракийската просвета, с фокус върху среброто и неговото потребление в Тракия през античната ера. Изложбата е подкрепена от министерствата на културата на двете страни. Тя е самобитен жест и подадена ръка за другарство и построяването на устойчиви връзки и партньорства в региона на науката и културата, които да показват на европейски равнище общото културно-историческо завещание на Балканите.

Желязков насочи благодарности към доцент доктор Христо Попов и доктор Славица Бабамова за желанието им и положените старания да построяват мостове посредством силата на историческото знание. Тази експозиция е реалност с помощта на взаимния труд на още над 60 експерти от двете страни и те ни дават въодушевяващ образец за добросъседство, за градивно културно съдействие и за хладнокръвен блян към общо европейско бъдеще, добави ръководителят на Народното събрание.

" Убеден съм, че би трябвало да градим бъдещето на връзките сред България и Република Северна Македония посредством политики за отвореност, съгласуваност, подвижност, конкуренция и взаимност, посредством добросъседство и блян към общо европейско бъдеще, сподели ръководителят на българския парламент. Само тогава нашият район ще има неповторимия исторически късмет да развие цялостния си капацитет, посочи Росен Желязков. Ключът е в провеждането на политики на съгласуваност във всичките й измерения – културна, туристическа, цифрова ", означи ръководителят на Народното събрание.

" Изложбата е прелестно доказателство за общата воля на двете страни за културно съдействие и доближаване, уточни на откриването министърът на културата Кръстю Кръстев. Материалното културно завещание играе значима роля в опазването и насърчаването на европейската просвета и изкуство, акцентира той. Убеден съм, че експозицията със сребърните тракийски съкровища ще затвърди значимата роля на историята и изкуството, поставяйки ярка диря в културната карта на Балканите и Европа ", добави Кръстю Кръстев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР