След потъването на крайцера Москва, на борда на който е

...
След потъването на крайцера Москва, на борда на който е
Коментари Харесай

Русия има дълга история с прикриване на катастрофи и жертви

След потъването на крайцера " Москва ", на борда на който е имало 500 души, Кремъл отхвърля да има жертви. Няколко родители на моряци от екипажа обаче споделят, че Русия крие гибелта на децата им, написа " Свободна Европа ".

Младият Егор Шкребец е назначен като готвач на борда на крайцера " Москва ". След потъването на кораба на 14 април морски офицери се свързват с бащата Дмитрий Шкребец, с цел да му оповестят, че синът му не е мъртъв, а е включен в листата с " изчезналите ". Той не има вяра на това. Пред Крим Реалии, районна украинска работа на Радио Свободна Европа, Шкребец споделя, че е наясно с същинската орис на 20-годишния си наследник, макар че Кремъл към момента не му я споделя.

" Москва ", флагманът на Черноморския флот на Русия, потъна, откакто на 13 април съгласно украинските управляващи е бил ударен от две ракети " Нептун ", до момента в който е плавал във вътрешността в Черно море. Русия твърди, че повода е детонация на муниции. На борда на " Москва " е имало към 500 души екипаж. Той потъва преди да стигне до пристанището. Това е и най-големият военноморски транспортен съд, потъвал през последните 40 години. " Хора, липсващ в намерено море?!!! " написа Дмитрий Шкребец на страницата си в обществената мрежа ВКонтакте. В изказване малко след случая Кремъл заяви, че екипажът е бил " изцяло " евакуиран. В идващите изказвания обаче думата " изцяло " липсва.

Шкребец е един от най-малко четирима съветски моряци, считани за изчезнали или мъртви съгласно изявления в обществените мрежи от членове на фамилиите им. Варвара Вахрушева разгласява в обществените мрежи, че брачният партньор ѝ Иван Вахрушев е погубен при случая. Тя твърди, че е получила позвъняване от чиновници на съветския флот следобяд на 14 април. Главнокомандващият адмирал на съветските военноморски сили Николай Евменов се срещна с екипажа на " Москва " в пристанището в Севастопол два дни след потъването му. Видео от срещата, оповестено в обществените мрежи, демонстрира общо към 100 моряци в две редици. Не е ясно дали останалите 400 членове на екипажа са ранени или починали. Също по този начин на мемориал в Севастопол бяха положени венци, отдадени " на кораба и екипажа ", което се счита за индиректно удостоверение за смъртни случаи на борда на " Москва ". Дмитрий Шкребец посещава севастополска болница със брачната половинка си, с цел да потърсят тялото на сина си. Те виждат към 200 младежи, ранени и с изгаряния, само че не откриват Егор.
" Видяхме всяко изгорено дете. Не мога да ви опиша какъв брой е мъчно, само че не открих моето. Там имаше единствено 200 души, а на крайцера бяха над 500. Къде са другите? " Това споделя майката Ирина Шкребец в изявление за The Insider.

Тайните жертви на Кремъл

Москва има дълга история на опити да прикрие произшествия и жертви, както по време на война, по този начин и в спокойно време. През август 2000 година торпедо на борда на атомната подводница " Курск " избухва, убивайки множеството от членовете на екипажа ѝ. Техните остатъци, както и 23-мата оживели, потъват. Трагедията лишава живота на общо 118 души. Взривът е засечен на сеизмографите в цяла Европа, само че съветският флот не прави обществено самопризнание за злополуката.

По това време съветският президент Владимир Путин е на власт малко повече от три месеца след началото на първия си мандат. Той продължава почивката си на Черно море и не прави изказване за " Курск " в продължение на повече от седмица, до момента в който не се връща в Москва. Междувременно през 90-те и при започване на новия век продължава войната в Чечня, от която Москва отхвърля да разкрие броя на убитите бойци и цивилни. Предполага се, че Кремъл подхожда по същия метод и с актуалната война в Украйна. Русия публично оповестява за по-малко от 2000 починали бойци, макар натрупващи се доказателства, че броят им е доста по-голям. Съединени американски щати и западните съдружници по-рано този месец дефинираха броя на убитите съветски бойци на към 10 000. Сред починалите има съветски наборници, макар че в началото Москва отхвърляше такива да са взели участие във войната. След като признаха, че някои са били инцидентно изпратени в Украйна, съветските управляващи споделиха, че останалите наборници ще бъдат прибрани вкъщи.

Егор Шкребец обаче, макар че също е наборник, не е изпратен вкъщи, а се смята за " липсващ ". Според татко му Егор е един от минимум четири сходни случая на борда на " Москва " и е бил свикан през юли. „ Мисля, че хората, позволили това да се случи, би трябвало да бъдат осъдени “, споделя Дмитрий Шкребец пред Радио Свободна Европа. " И по какъв начин цинично лъжат по [телевизионните] канали, че всички са живи. Как могат да лъжат толкоз цинично? " Шкребец споделя още, че с него са се свързали родственици на други трима изчезнали военнослужещи и че дружно са изпратили зов до съветските военни с въпрос какво в действителност се е случило със синовете им. Според Шкребец една от тези, които са се обърнали към него, е майка на наборник от Санкт Петербург. Той не прецизира името ѝ, макар че изявлението му е допустима отпратка към Уляна Тарасова. През последните дни тя заяви в обществените мрежи, че синът ѝ Марк Тарасов също е " липсващ ". По информация на организация Агенство Тарасов е свикан през декември и същия месец разгласява своя фотография в моряшката си униформа в Инстаграм. " Ще се забележим след една година ", написа той.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със единодушието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР