След последните открития на учени от Германия вероятно ще трябва

...
След последните открития на учени от Германия вероятно ще трябва
Коментари Харесай

Рибата, която произвежда звук със силата на изстрел

След последните открития на учени от Германия евентуално ще би трябвало да забравим израза " мълчи като риба ". Защото се оказва, че някои типове риби - освен това напълно не огромни, създават звук, който може да заглуши и пневматичен чук.

Въпросните откриватели от Берлин почнали да виждат чудноват звук, приближаващ от аквариума в лабораторията им. Те открили, че той се създава от Danionella cerebrum - транспарантна рибка с дължина 12 мм.

С помощта на микрофони и видеокамери те съумяват да установят точната мощ на звука - 140 децибела, както и механизма, с който рибата го създава. Като всички гръбначни риби, и тази разполага с плавателен мехур - орган, цялостен с газ, който им оказва помощ да останат под водата.

Danionella cerebrum свива мускулите си, които пък упражняват напън върху хрущял, който се удря в плавателния мехур, когато мускулите се провиснал. И по този начин се основава въпросният тон, който учените съпоставят с шума от булдозер или изстрел на пушка.

Те прецизират, че единствено мъжките екземпляри употребяват този механизъм, като главната му функционалност е форма на обществена връзка. " Ако приказваме за информационни сигнали, не познавам друго животно с подобен размер, което да основава толкоз огромен звук ", споделя Верити Кук - една от създателите на проучването на Charité University в Берлин.
 Снимка 655292
Източник: iStock

Сред останалите типове риби и морски животни, които употребяват звуци за връзка, са рибата мичман (на заглавната снимка), оранжевата европейска скарида (горната снимка), рибата черен гобрил, пишат .
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР