- След последната среща на превозвачите с премиера за тол

...
- След последната среща на превозвачите с премиера за тол
Коментари Харесай

Петър Мутафчиев: Гражданите ще платят цената на тол системата

- След последната среща на превозвачите с премиера за тол системата бе контрактувано понижаване на таксите и обсега на платените пътища за тежките транспортни средства. Какво ще произтече от това, господин Мутафчиев?

- Неефективна система за събиране на средства за пътищата. Ние предупреждавахме експертно нееднократно държавното управление, че по този метод системата няма да проработи дейно. Че тя няма да реализира нито една съществена цел. Първоначално задачата беше да се обезпечат нужните средства за ремонт и поддръжка на пътната мрежа, което да подсигурява качествена пътна мрежа и да помогне за възстановяване на сигурността на придвижването. Както и да има обективна система за събиране на средствата - т.е. който разрушава пътищата и пътува повече, да заплаща повече. Също да се обложат с естествена такса и директно преминаващите през България. С последното съглашение нито една от тези цели няма да бъде реализирана. В момента от жителите, които са на винетна система, страната събира към 300 млн. лева, а от тежкотоварните моторни транспортни средства - към 100 млн. лева Със в този момент избраната такса се чака приходите да бъдат към 450 млн. лева, т.е. няма да се доближат тези 1 милиарда лева доходи, за които авансово се говореше. И средствата ще бъдат незадоволителни. Освен това всички директно преминаващи ще заплащат най-ниската такса в Европа. Има и още един въпрос - какъв брой ще заплащат тежкотоварните транспортни средства, които могат да товарят до 20 тона и пътуват по втори, трети и четвърти клас пътища. Явно те няма да заплащат никаква такса.

- Таксите, които се оферират, са плановете на бизнеса. Същевременно страната поръча на Световната банка да направи калкулации.

- Има два контракта със СБ. Първият - да се разработят разновидности за тол система, като моделът й авансово беше квалифициран от Министерство на регионалното развитие. СБ направи ясни прогнози за три разновидността. Единият за 1,2 милиарда лева, които да бъдат събрани, вторият - за 750 млн. лева, и третият - за към 450 млн. лева годишно. Като за леките коли системата остава винетна, а тол системата да се вкара на 83% от пътната мрежа за транспортните средства над 3,5 тона. Втори контракт беше подписан, с цел да се изясни по какъв метод ще се събират средствата и какви да бъдат цените. След последното съглашение на Борисов с бизнеса излиза, че цялата тази експертиза на СБ не им е нужна. Че тя, съгласно анализите на превозвачите, не е вярна. И че таксите могат да бъдат доста по-ниски. Прогнозите на СБ бяха за такси от най-малко 23-25 ст. на км до 39 ст., а имаше за избрани случаи по 80-90 ст. на км. Става въпрос за голяма разлика. СБ сподели една истина. И тя е, че подобен вид смесена система като нашата ще има разход от 20% от общия доход. Това излезе правилно. Лошото е, че страната не поема своя ангажимент да събира данните посредством тол ръководството, а го разпореди на четири компании. Те ще регистрират и управляват какъв брой км е минало всяко транспортно средство и за това ще получават към 15% от приходите. Една огромна сума се хвърля за посредническа активност. Това е неуместна система. Тя пътища ли ще строи или ще основава комисиони? Да кажат какво целяха.

- Май влизаме в един цялостен безпорядък?

- Хаосът става още по-голям, в случай че се зададе въпросът с какви средства ще се ремонтират втори, трети и четвърти клас пътна мрежа.

- За тежките транспортни средства прекосяването по тях ще е гратис, доста от тях може да предпочетат да пътуват точно по тези пътища, а най-вече ги повреждат.

- Логиката е такава, тъй като по-голямата част от тези пътища преди време са строени с по-малка товароемкост. Те могат да устоят на по-малко натоварване, на по-малък тонаж на камиона.

- Защо се пускат тежки камиони по пътища, които не могат да ги устоят?

- Това е проблем на контрола. Всяко транспортно средство, което е претрупано, би трябвало да заплаща в допълнение, тъй като поврежда пътищата. Когато на границата се установи претрупан камион, за това се заплаща по цена. Интересно е по какъв начин това се управлява вътре в страната и какъв брой са наложените санкции. Нека да се сравнят спомагателните средства, събрани на границата и вътре в страната. Контролът е занижен. Вероятно има и избрани корупционни практики, които не дават опция да се прави този надзор и да се събират спомагателни средства.

- Какви са практиките за финансиране на тези пътища?

- По принцип това са средства, които се отпускат от бюджета на база събирания данък от горивата. Как стоят нещата у нас. Досега се отпускаха средства от бюджета. В България акцизът е най-ниският в Европейски Съюз. Достигнахме това равнище през 2007 година Оттогава акцизът не е вдиган. Същевременно цените на горивата у нас са същите както и в страни, където акцизът е доста по-висок. Къде са тези към 15% разлика? Ако страната си събира тези пари и има сериозен надзор върху ценообразуването и разговор с фирмите, които създават и търгуват с горива, ще имаме още от 750 до 900 млн. лева годишно. А тол системата е нужна за друго. Не единствено една обективна система за изминати километри, само че тя би трябвало да дава опция за избрани сектори, където желаеме да има скоростни, първокласни и директни пътища, да може да се употребява и публично-частното партньорство. Т.е. средства на компании, които да построят и да поддържат тези пътища, само че те да бъдат не за сметка на налозите на хората, а посредством таксите. И тогава тези такси няма да са огромни, ще бъдат разходо насочени по отношение на услугата.

- Гражданите посредством винетките ще заплащат за доста по-голям размер пътища в сравнение с камионите и рейсовете. А един от причините за въвеждане на тол системата беше, че който разрушава най-вече, ще заплаща най-вече.

- Хората с леките коли заплащат за всички пътища от републиканската мрежа - към 20 хиляди км. Винетка не се заплаща за четвърти клас пътища. Те се устоят от общините и са в най-лошо положение. Таксите, които ще заплащат тежкотоварните транспортни средства, извършващи услуги за транспорт на товари и пасажери, отново ще дойдат от крайния консуматор. Тези пари ще дойдат предплатено от компаниите, само че в последна сметка ще бъдат платени от всички нас, които употребяваме услугите им. Дали посредством цената на транспорта примерно от София до Пловдив, или посредством цената на хляба при транспорта му от едно място до друго, това ще повлияе върху цената на услугата. И тези средства ще дойдат отново от нас.

- Самите компании обявиха, че цената на тол системата ще я платят жителите.

- Това е истината. Има и различен въпрос - неналичието на правдивост. Когато приказваш, че правиш една система обективна, би трябвало да се плануват всички тези детайли. Включително общественият, че в края от цялата тази система са натоварени жителите. Трябваше да се реши кое е възможно. Колко средства ще са нужни. Как да се направи - дали през горивата или посредством сходни смесени системи. И оптимално да се икономисат средства за поддръжката на тази система. Безотговорно е да се вземат милиони от джоба на данъкоплатците. Първо се вършат разбори и салда и след това се потегля към реализация. Трябваше тол системата да се наложи на една част от пътищата, само че да се направи по най-приемливия метод, с минимум средства. Да се тръгне от най-малките цени. И да се види до каква степен те могат да набъбнат. Колко средства ще са ни нужни за поддръжка на автомагистралите и първокласните пътища. По какъв метод ще се контролират процесите сред МПС, които се движат единствено в страната, и директно преминаващите. И тогава да се върви към надграждане на тази система. Да се реши какво се прави с горивата и каква част от бюджета ще бъде отделена на база прихода от акциза. По какъв метод се обръщаме към четвъртокласната пътна мрежа. Това е огромната неточност, която се позволи. Но тя към този момент е направена и мъчно ще се поправи.

- Беше определен реализатор, само че параметрите неколкократно се променяха. Този реализатор несъмнено е станал вманиачен, а и чисто писмено по какъв начин се уреждат тези промени?

- Първоначално от държавното управление, когато казахме, че построяването на системата ще коства 200 млн. лева, заявяваха - ние няма да дадем тези пари от бюджета в този момент. Фирмата ще построи системата със лични средства и 4 година от събраните пари от винетки и тол такси ще се изплаща на изпълнителя. Изведнъж излезе, че по системата изобщо не се работи, до момента в който не започнаха да заплащат. Само през 2019 година държавното управление отпусна 140 млн. лева за създаване на системата. Попитах за какво се заплаща, откакто дадоха обещание, че бюджетът няма да дава пари авансово. Отговорът от тол ръководството бе, че в никакъв случай не е имало такива условия в контракта. Ако не е имало, кой излъга българските жители. По-големият проблем е, че тази система ще гълта годишно отново толкоз средства.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР