След посещението си във Враца омбудсманът Мая Маноловa коментира срещата

...
След посещението си във Враца омбудсманът Мая Маноловa коментира срещата
Коментари Харесай

Мая Манолова разочарована от нашите делегати от Комитета за правата на хората с увреждания към ООН

След визитата си във Враца омбудсманът Мая Маноловa разяснява срещата си с майките на деца с увреждания от палатковия лагер в града и изрази своето отчаяние от български делегати. На съвещанието на ХХ сесия на Комитета на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания в Женева те премълчали за протестната мрежа и действителната обстановка у нас. Ето какво написа Манолова на формалната си страница:

" Сред визитите ми във Враца бе и палатковия лагер на майките на деца с увреждания, част от протестната мрежа „ Системата ни убива! “. Реших да ги срещна с присъединяване ми в съвещанието на ХХ сесия на Комитета на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания в Женева. Разказах им за особено чуване на България, за това по какъв начин у нас се ползва Конвенцията за правата на хората с увреждания, на какво равнище е законодателството, на какво равнище е привеждането на обособените условия – правото на заслужен живот, самостоятелен живот, за налична среда, приобщаващо обучение, поддръжка за работа, обществени услуги. Целият този набор от тематики беше докладван от българското държавно управление, от съответните отраслови министерства и се чака отчет с рекомендации.

Изпитах отчаяние, че нашите делегати премълчаха за митингите на майките на деца с увреждания и не показаха действителната обстановка у нас.

Думата „ митинг “ в шестте часа, в които приказваха представители на държавното управление, въобще не беше употребена. За сметка на това показах обстановката с всичките ми големи терзания за това по какъв начин стартира промяната и с голямата ми вяра, че хората с увреждания в България, че българското общество могат да разчитат на Комитета на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания да поддържа промяната и да бъде катализатор, да накара управляващите да си поемат уговорките и отговорността.

Крайно време е властта у нас да „ узрее “ за тази промяната като одобри законите за хората с увреждания.

Не съм оптимист, тъй като макар всички диалози за ускорение на периодите, които организирахме и в Министерски съвет, в наличието на премиера и на вицепремиера Томислав Дончев, макар уговорките да се внесат плановете от народни представители, с цел да не се чака толкоз дългата процедура по авансово разискване, макар опциите този период за разискване да бъде скъсен, те в действителност карат по общоприетия ред. Законът за хората с увреждания ще бъде на уеб страницата на общественото министерство действително до 26 септември т.г., ще се чакат отчети, оферти и рекомендации, което може да стане и в по-кратки периоди, по-късно ще върви процедура през министерствата и аз не съм оптимист, че до 1 октомври 2018 година този закон действително ще влезе, което е тъпо.

Освен това терзание изпитвам и за периодите в самия законопроект. Той ще влезе в действие 6 месеца след неговото приемане, най-рано от средата на другата година, само че действително ще се усети от хората едвам в края на 2019 година "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР