След получен инсулт е починал генерал-лейтенант от запаса Димитър Ж.

...
След получен инсулт е починал генерал-лейтенант от запаса Димитър Ж.
Коментари Харесай

Почина генералът на ракетите Димитър Ж. Тодоров

След получен инсулт е умрял генерал-лейтенант от запаса Димитър Ж. Тодоров, заяви генерал-майор от запаса Вълчо Фотев, ръководител на Клуб „ Ракетни войски и артилерия “ към Столичната организация на СОСЗР. Поклонението, прецизират от централата на СОСЗР, ще бъде в петък от 12 ч. в ритуалната зала на Централните софийски гробища. Поклон пред индивида и воина, отдал целия си живот за положителното на България!
Генерал –лейтенант Димитър Желев Тодоров е роден на 8 ноември 1921 година в гр. Стара Загора През 1942 година като боец попада в Сливенския боен затвор с 15- годишна присъда за присъединяване в антифашистката опозиция по така наречения „ Старозагорски боен развой “.

От края на 1944 година взе участие във Втората международна война като доброволец и асистент - пълководец на дивизион. Следва във Военната академия у нас и в някогашния Съветски съюз. В края на 1960 година е полковник и шеф на щаба на командването на артилерията, а от началото на 1963 година заема длъжността командващ ракетните войски и артилерия. Присвоени са му поредно званията генерал-майор и генерал-лейтенант. От март 1987 година минава в запаса след над 42 годишна работа в Българска национална войска.

Носител е на голям брой военни оценки. Оттеглил се на подобаващ отдих, генералът прекарваше огромна част от годината в скромната си къщурка в Павел баня и взе участие интензивно и със съпричастие в публичния и културен живот на града. Преди няколко дни бе тържествената гала по удостояването му със званието „ Почетен жител на Павел Баня “.Той бе дълги години член на управлението на Съюза на ветераните от войните на България и почетен ръководител на Клуб „ Ракетни войски и артилерия “ в Столичната организация на СОСЗР.

Поклон!!!
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР