След полицаите и надзирателите се готвят да излязат на ефективен

...
След полицаите и надзирателите се готвят да излязат на ефективен
Коментари Харесай

И надзирателите стягат протести

След служителите на реда и надзирателите се готвят да излязат на ефикасен митинг, тъй като са разочаровани от бюджет 2022 година Утре на изключително съвещание Управителният съвет на Синдиката на чиновниците в пандизите в България ще взема решение по какъв начин да се стачкува.

Основни въпроси за разискване ще са Бюджет 2022г. и общата политика по приходите в бранша за сигурност. Ще бъде разисквана нуждата от прекосяване от протестна подготвеност към ефикасен митинг и опциите за ускорение на промяна в пенитенциарната система и службата за защита на правосъдната власт, написа Ясен Тодоров, ръководител на синдиката, до неговите членове.

Служителите на Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " стачкуват от години поради ниското възнаграждение, неприятните условия на труд и символичните бонуси за наряди, дял и ексклузивен труд. Те бяха желали дружно с сътрудниците си от Главна дирекция " Охрана " (служителите, които охраняват правосъдните сгради) да получат и статут на полицейски чиновници, като станат правосъдна полиция.

Днес те са написали и отворено писмо до правосъдната министърка Надежда Йорданова (ДБ), в което я поздравяват за решението да се направи функционален разбор на ГДИН и ГДО и да се одобряват стандарти за защита и сигурност. И я предизвестяват да не постъпва като партийния си шеф Христо Иванов, който бе единственият правосъден министър (тогава Йорданова бе шеф на политическия му кабинет), съкратил чиновници в пандизите през 2015 година, като закри цели 550 щата и изправи цялата система на нокти:

" Според нас системата на българските затвори е в перманентна рецесия, извънредно подценявана и ресурсно обезпечавана несъответстващо на условията и повишените служебни отговорности към работещите. Това от своя страна е причина да настояваме за реализиране на политически консенсус сред законодателна и изпълнителна власт, за превъзмогване на пагубното разбиране, че личният състав, ангажиран в бранша за сигурност, е единствено разход за страната.

Обръщаме внимание, че системата на пандизите към момента носи следствията на по този начин наречената „ оптимизация “ на щатната бройка от 2015-та година, която беше осъществена без нужния прелиминарен разбор, сътвори предпоставки за правосъдни искове от страна на съкратените чиновници, а резултата обратно на задачата беше понижаване на щата, на надзорния състав.

Припомняме още, че през април 2018-та година, след демонстративно бягство на двама лишени от независимост от пандиза в София и вследствие на настояванията и митингите на Синдикат на чиновниците в пандизите в България, подкрепени от всички работещи, Министерството на правораздаването на национално заседание с началниците на затвори в страната и управлението на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ разиска незабавни ограничения за възстановяване на работата в пандизите и местата за отнемане от независимост, които просъществуваха единствено като обещания с политически привкус. Не бяха оповестени резултатите от направения разбор, не се започнаха нужните промени. "


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР