След почти 60 години употреба, халогенните крушки ще бъдат забранени

...
След почти 60 години употреба, халогенните крушки ще бъдат забранени
Коментари Харесай

Забраняват халогенните крушки от 1 септември

След съвсем 60 години приложимост, халогенните крушки ще бъдат неразрешени в Европа от 1 септември, напомня Guardian. Забраната ще изключи някои от тях, да вземем за пример тези, които се употребяват в печките.

Вече създадените крушки, доставени по магазините, също ще могат да се продават и след тази дата - до привършване на количествата. Очаква се възбраната да докара до голямо понижение на нездравословните излъчвания и сметките за електричество, показват специалисти.

LED крушките употребяват пет пъти по-малко електрическа енергия от халогенните, а цялостното унищожаване на вторите ще спести 15 милиона тона въглеродни излъчвания годишно - колкото се изпускат от цялото ползване на електрическа енергия на Португалия.

Philips, водещ производител в бранша, пресмята, че потребителите ще пестят по към €125 годишно приблизително от смяната, като включително е включена и по-рядката смяна на крушките, защото LED моделите изкарват надалеч по-дълго. Халогенните имат живот към две години, а по-модерните лед - 15-20 година, настояват производителите.

Около €100 ще са спестените средства в сметките за ток приблизително за Европейски Съюз.

 Токът в България е три пъти по-евтин от най-скъпия в Европейския съюз
Токът в България е три пъти по-евтин от най-скъпия в Европейския съюз

Но в Сърбия, Македония и Косово заплащат по-малко
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР