След победата над Русия Украйна трябва да подпише договор с

...
След победата над Русия Украйна трябва да подпише договор с
Коментари Харесай

Дуда: Когато победите Русия и руснаците дойдат на колене

След успеха над Русия Украйна би трябвало да подпише контракт с Москва в Переяслав, където през 1654 година Богдан Хмелницки подписва контракт с Московското царство.

Това съобщи полският президент Анджей Дуда по време на среща с полската диаспора в Латвия във вторник, предава " Фокус ".

" Не толкоз от дълго време, споделих на президента на Украйна Володимир Зеленски: Володимир, гледайки нашата история, по какъв начин един път тези пътища се разделиха, апелирам ви се - когато успехите Русия, когато руснаците дойдат тук на колене, с цел да подпишат мир, по-късно ги заведете в Переяслав, дано там подпишат мир с вас, дано зачеркнат всички тези години на руско и съветско въздействие “, съобщи Дуда.



Той означи, че поляците, както и балтийските страни, ще поддържат украинците и ще изградят общо европейско бъдеще дружно с тях.

Президентът на Република Полша уточни, че Варшава, дружно с Латвия и други балтийски страни, интензивно поддържат Украйна в нейната битка против съветския завоевател и изрази увереност, че с помощта на тази поддръжка украинците ще победят.

През 1654 година украинският казашки Хетманат подписва контракт с Московското царство, с който урежда подвластен статут.

С този контракт Украйна (полското име на Хетманата) остава самостоятелна във вътрешните си каузи, в това число събирането на налози, резервира 60 хиляди армия, само че се задължава да няма самостоятелни връзки с останалите си съседи - Полско-литовската страна и Османската империя. При избиране на нов хетман московският цар би трябвало да бъде уведомяван, само че изборът продължава да се прави от казашката рада. Освен това Хетманатът се задължава да оказва военна помощ на Московското царство.



В търсене на съдружник против Полша, Москва не е първият избор на украинците. Разположен сред три империи - Полско-литовската страна, Московското царство и Османската империя, Хетманатът първо търси поддръжката на османския султан Мехмед IV. По това време обаче Османската империя е във война с Венеция и настояването на украинците е отхвърлено.

През идващия век Москва последователно лимитира независимостта на васала си, само че едвам при царуването на Екатерина Велика, през 1764 година, Хетманатът е анексиран от наричащата се към този момент Руска империя и трансфорат в Малорусийска губерния.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР