След по-малко от 30 години температурата в земеделския район на

...
След по-малко от 30 години температурата в земеделския район на
Коментари Харесай

Експерти: В Румъния може да се очакват температури от 50 градуса по Целзий през 2050 г.

След по-малко от 30 години температурата в земеделския регион на Румъния Бараган, където се отглеждат зърнени култури, може да се изравни с тази в Сахара. Експерти са създали симулации въз основа на актуалните трендове за стопляне на климата и са стигнали до заключението, че през лятото на 2050 година температурите в Румъния може да се покачат до 50 градуса по Целзий, оповестява телевизия Диджи 24.

Климатологът Роксана Божариу съобщи пред малкия екран, че прогнозите за Румъния също демонстрират ускорение на световното стопляне.

" В Румъния до 2050 година може да бъде доближат абсолютният температурен връх от към 50 градуса по Целзий в Бараган “, сподели Божариу. Тя предизвести, че човешкият организъм може да се приспособява към изменящите се условия, само че в някакви граници.

„ Нека действаме, с цел да избегнем достигането на тези гранични обстановки ", прикани климатологът.

Румънските метеоролози ще издадат на следващия ден първото предизвестие за гореща вълна в страната, оповестява още Диджи 24.

Директорът на Националната метеорологична работа Елена Матееску уточни, че ще бъде издадено предизвестие с жълт код, защото се чакат температури от 36-37 градуса. „ Не изключваме и оранжев код, тъй като това е най-горещият месец в годината “, добави Матееску.

Тя напомни, че на 24 юли 2007 година в Калафат е била измерена рекордната стойност от 44,3 градуса по Целзий.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР