След по-малко от 2 седмици Турция може да се събуди

...
След по-малко от 2 седмици Турция може да се събуди
Коментари Харесай

Турските социолози вещаят загуба за Ердоган на президентските избори


След по-малко от 2 седмици Турция може да се разсъни с нов президент. Макар че единствено една от локалните социологически организации дава безапелационна победа още на първи тур на 14 май за опозиционния претендент Кемал Кълъчдароглу, повдигнат от Националния алианс, останалите също клонят към победа на обединената съпротива.

Агенция „ ОРеДже “ (ORC) дава преднина на Кемал Кълъчдароглу пред досегашния президент Реджеп Ердоган, претендент на Републиканския алианс – 49,3% против 42,4%, оповестява Българска телеграфна агенция.

„ Метропол “ пресмята по-малка разлика – 42,6% за Кълъчдароглу против 41,1% за Ердоган.

Според „ Йонейлем “ (която регистрира и група от 6,5% колебаещи се в изследването си), Кълъчдароглу води с 44,1% пред 39% пред Ердоган. При систематизиране на колебаещите се, Кълъчдароглу още веднъж води с 48,6% пред 43% за Ердоган.

Единствената турска социологическа организация, която твърдо дава победа за Кълъчдароглу още на първия тур на 14 май, е „ Гезиджи “, чиято прогноза е 53,4% поддръжка за опозиционния претендент Кълъчдароглу против 43,2% за Ердоган.

„ Тийм аращърма “ (TEAM Arastirma) дава превес на Кълъчдароглу с 47,4%, до момента в който досегашният президент събира 44,4%.

„ Артибир аращърма “ предвижда 49,4% за Кълъчдароглу против 43,7% за Ердоган, „ Аксой аращърма “ – 47,3% за Кълъчдароглу и 41,9% за Ердоган, а „ МАК аращърма “ – 47,8% за Кълъчдароглу и 43,7% за Ердоган.

„ Оптимар “, за която се приказва, че е близка до ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) и президента Ердоган, счита, че Ердоган ще получи на първи тур 48,6% от гласовете, а Кълъчдароглу – 44,1%. Това е единственото от 9-те изследвания, което дава превес на Ердоган.

За президентския пост се борят 4-ма претенденти. Както и у нас, претендентът за президент на Турция би трябвало да получи повече от 50% от гласовете, с цел да завоюва на първи тур. В противоположен случай се насрочва втори тур (на 28 май) сред двамата, които са получили най-голяма поддръжка. Президентският пост в Турция се заема за най-вече 2 мандата от по 5 години, както и в България.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР