След петчасово противопоставяне между въоръжения похитител на заложници и холандската

...
След петчасово противопоставяне между въоръжения похитител на заложници и холандската
Коментари Харесай

Уникални кадри показват как българинът, държан като заложник 6 часа, успява да избяга

След петчасово опълчване сред въоръжения грабител на заложници и холандската полиция на площад Лайдсеплейн във вторник вечерта, въоръженият мъж беше задържан и управляващите в Амстердам оповестиха, че той е изискал 200 милиона евро в криптовалута в подмяна на сигурността на заложниците.

Оказа се, че един от заложниците е българин, който беше окуражителен от полицията, че е съумял да избяга от похитителя.

Около 17.30 ч. във вторник вечерта мъж влезе в Apple Store на Leidseplein в Амстердам, въоръжен с револвер и автоматизирана пушка и облечен с нещо, което наподобява като жилетка с бомба. Веднага при влизането той взима клиент като пленник, държейки го под прицел.

Beelden via haar TikTok over de overval op de Apple Store op het
— Eye in the Sky (@EyeInTheSky_1)

С идването на полицията регионът в близост е бил затворен за придвижване, публичен превоз и пешеходци, а локалните предприятия са блокирани и евакуирани. Живеещите в региона са били помолени да останат на закрито.

В 20.30 ч. към 70 заложници са били освободени от постройката, само че нападателят остава с първия си пленник, 44-годишен мъж българин. Два часа по-късно, към 22.30 ч., похитителят е помолил полицията да пие вода. Когато заложникът отваря вратите, с цел да вземе питието, той употребява елементи от секундата на нехайство на нападателя и съумява да избяга. Похитителят го подгондва, само че е ударен от кола на Службата за специфични интервенции (DSI).

— Lord Primo (@LordPrimo34)

След като стана ясно, че похитителят не носи взривни устройства, той е задържан и откаран в болница. Състоянието му остава неразбираемо, макар че полицията оповестява, че той е бил в схващане и е в положение да приказва след конфликта. Съобщава се, че всички заложници са в сигурност и невредими.

На конференция във вторник вечерта към 12.30 ч. Амстердамският триъгълник, формиран от кмета на града, прокурора и полицията, разгласи, че стрелецът е 27-годишен от Амстердам с престъпно досие за владеене на нелегално огнестрелно оръжие. Твърди се, че е изискал 200 милиона евро в криптовалута в подмяна на безвредното връщане на заложниците.

Vreemde beelden. Horen ze bij elkaar?
— eatlovepray21 (@eatlovepray211)

„ Заподозреният непрестанно държеше заложника под прицел и заплашваше да се взриви “, изясни шефът на полицията в Амстердам Франк Пау на конференцията. „ Имахме усещането, че обвиненият не знае тъкмо какъв брой души има в постройката. Заместник-кметът Рутгер Гроот Васинк благодари на службите за незабавна помощ за реакцията на обстановката.

Изображения и видеоклипове се появиха в обществените медии във вторник вечерта, една фотография, показваща заложника и похитителя, седнали дружно в Apple Store. Докато полицията споделя, че продължава да „ проверява всички вероятни сюжети “, те считат, че въоръженият мъж е работил самичък.

Пау похвали заложника за бързото му мислене: „ Заложникът изигра героична роля, като обезпечи пробив. Иначе можеше да имаме дълга нощ.”
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР