След пет часа заседание и дебати участниците в Националния съвет

...
След пет часа заседание и дебати участниците в Националния съвет
Коментари Харесай

Работодатели и синдикати със забележки към Бюджет 2022

След пет часа съвещание и диспути участниците в Националния съвет за тристранно съдействие /НСТС/ не реализираха единомислеща поддръжка на плановете на бюджетните закони.

" Част от обществените сътрудници поддържат в разнообразни елементи бюджетите, имаха градивни забележки или такива, свързани с разнообразни заложени политики. Предстоят корекции и се надявам да се одобряват от Министерския съвет, а по-късно и да бъдат гласувани в Народното събрание ", сподели министърът на финансите и ръководител на НСТС Асен Василев след съвещанието на съвета. 

От бизнеса и синдикатите към този момент насочиха редица рецензии към финансовата рамка, която планува от 1 април нарастване на минималната заплата от 650 на 710 лв., както и покачване на оптималния застрахователен приход от 3000 на 3400 лв..

От Българската стопанска камара (БСК) обявиха, че ще се въздържат от поддръжка на проектобюджетите на ДОО и на НЗОК. Работодателската организация счита за неаргументирани препоръчаните покачвания на оптималния застрахователен приход на 3400 лева, на минималната заплата на 710 лева и на минималното на ден нарастване за безработица на 15 лева, предава БНР. 

КТ " Подкрепа "  приветства увеличението на минималната заплата на 710 лева, само че счита, че то е незадоволително и че сумата би трябвало да е най-малко 750 лева Синдикатът застава зад нарастването на тавана на осигуровките, само че също счита за неаргументирано предлагането той да бъде 3400 лева и упорства за диспути по метода на неговото образуване. И още, от синдиката считат, че дневният размер на минималното обезщетение за безработица би трябвало да бъде 21 лева Другото им искане е в бюджета да бъдат планувани средства за 15% нарастване на главните заплати на работещите в Националния застрахователен институт. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР