След период на относителен мир Съветският съюз нахлува в Афганистан.

...
След период на относителен мир Съветският съюз нахлува в Афганистан.
Коментари Харесай

Целият свят беше част от тази игра: Студената война

С лед интервал на условен мир Съветският съюз нахлува в Афганистан. Като възмездие Съединени американски щати предизвикат протест на Олимпийските игри в Москва през 1980 година и въоръжават локалните афганистански бунтовници, наричани още муджахид. Въпреки че са съумели да избегнат открита война, тези противници не престават да натрупат нуклеарни оръжия, способни да унищожат техния зложелател, а с него и света.

Това оповестява Voice of America (VOA) в изявление, инспирирано от филмовата галактическа сага на американския режисьор Джордж Лукас, „ Междузвездни войни “.  

“Когато приказваме за Студената война, мислим за желязната завеса, за Берлинската стена, за два съперничещи съюза, които се изправиха, Изток и Запад. Това беше сериозна динамичност, която оформи значително метода, по който Студената война се разви в Европа ”, показва историкът Сюзън Колбърн.  

“В началото на 80-те години от ден на ден елементарни хора се тормозят, че войната може да се възроди, защото конкуренцията във въоръжаването стартира да придобива нова динамичност, изключително с въвеждането на нови ракети от двете страни на Желязната завеса, които биха могли да унищожат континента ”, споделя Колбърн, до момента в който фрагменти демонстрират редица термоядрени ракети от 80-те години.  

“Във Вашингтон и Москва, осъзнават, че в действителност не могат да имат пряка военна борба с друга мощ, тъй като това може да значи края на човечеството. И въпреки всичко, в това време мисля, че Студената война е един тип игра с нулева сума, което значи, че изгодата за едната страна е автоматизирано загуба за другата страна. В прочут смисъл целият свят беше част от тази игра ”, разяснява пред VOA историкът, Фредрик Логевал. 

Видео материалът на  VOA разкрива фрагменти на карта на света, където Съединени американски щати са оцветени в синьо, а Съюз на съветските социалистически републики е обагрен в алено. След това, като че ли във времеви период, виждаме по-голямата част от картата да заема страна, като нациите от Западния блок една по една стават сини, а нациите от Източния блок една по една стават червени. Всички необвързани или неутрални страни остават сиви.   

Това събитие се развива до 1979 година, оповестява VOA

“Прокси войни ” 

В края на 70-те и началото на 80-те години в света има извънредно доста нуклеарни оръжия, показва историкът Сюзън Колбърн. 

Видео материалът демонстрира още графика, изобразяваща количеството нуклеарни оръжия в света през 1979 г.  

Съединените щати погледнаха към света и видяха, че Съветският съюз във напредък се възползва от отстъплението на Америка след войната във Виетнам, разпространявайки своята мощ и въздействие в третия свят. Докато Съединените щати бяха наричани “упадък ”, изяснява историкът Уилям Таубман. 

Америка търсеше смяна, водач, който да ги накара да се почувстват още веднъж мощни. Някой харизматичен, някой, който обича закона и реда. Така през 1980 година Роналд Рейгън става 40-ият президент на Съединени американски щати, заяви VOA

Рейгън осъжда остро Съветския съюз. Той дефинира Съюз на съветските социалистически републики като империя на злото пред английския парламент, споделя Колбърн. 

“Комбинацията от смелата изразителност на политика и желанието му да похарчи доста пари за нови оръжия в действителност беше част от личността на Рейгън при започване на 80-те години. Нещо, което накара доста хора да се ужасят, какво би могъл да направи президентът ”, показва тя.

Повече по тематиката гледайте във видеото.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР