След първата от 2019 г. насам среща на Съвета НАТО-Русия

...
След първата от 2019 г. насам среща на Съвета НАТО-Русия
Коментари Харесай

Русия: Щом НАТО ще ни сдържа, ние ще минем на контрасдържане

След първата от 2019 година насам среща на Съвета НАТО-Русия във връзка настояванията на Москва за гарании за сигурност ръководителят на съветската делегация изясни, че двете страни " въобще нямат " общ дневен ред след диалозите. По думите му диалогът е бил непосредствен, изострен и прям " и мисля, че успяхме да покажем на членовете на алианса, че обстановката става нетърпима ".

" Водещо в натовската политика е сдържането на Русия и за това с отделят големи запаси, не се крие, че това е основното предопределение на алианса и този факт пречи на преговорния развой и опитите да се построи европейска сигурност на други правила. Ако НАТО минава към политика на въздържане, значи от страна на Москва ще се води политика на контрасдържане ", съобщи зам.-министърът на външните работи Александър Грушко.

" Много почтено, непосредствено и ребром или някакви политкоректни формули, казахме, че нагнетяването на обстановката можеда докара д онай-непредсказуеми и най-тежки последствия за европейската сигурност. Русия не е съгласна с подобен сюжет "

 Русия: Щом НАТО ще ни сдържа, ние ще минем на контрасдържане
© Reuters

Той изброи част от настояванията на Русия, за които още преди срещата в понеделник със Съединени американски щати в Женева бе декларирано от Вашингтон и НАТО, че са безусловно неприемливи и въобще не подлежат на разискване.

Императив в възможни договаряния съгласно Грушко продължава да е:
" Исканията ни са сложни и свързани между тях. Това не е самун, от който да си отчупите тук или там ", добави той на конференция.

Не одобряваме " опитите на НАТО да пояснява правилото за сплотеност на сигурността кат оразпространен единствено върху страните на алианса ", тъй като това създавало спомагателни опасности. Партньорите от НАТО се убедиха, " че тази позиция (на Русия) носи кардинален темперамент и няма да отстъпим от нея ".

 Русия: Щом НАТО ще ни сдържа, ние ще минем на контрасдържане
© Reuters

Свободата на избора на суверенните страни да подсигуряват сигурността си не трябва да е за сметка на същото право на други страни, продължи той. " Членството на страни в други съюзи е длъжно да регистрира ползите на сигурността на другите страни ", добави Грушко. " Опитите да се построи сигурност против Русия без присъединяване на Русия са контрапродуктивни, обречени на неуспех и няма да го позволим. " В първия коментар на Кремъл във връзка изявления на президента и премиера на необвързаната Финландия, че страната може да изиска участие в НАТО, представителят Дмитрий Песков съобщи през днешния ден, че " абсолютно всяк оразширяване на НАТО безпокои Русия. НАТО не е институция за развиване, а инструмент за борба. Този алианс по този начин е умислен, по този начин е планиран, по този начин е осъществен, по този начин се развива и по този начин съществува. И това е безусловно явен факт, тъй като разширението на този механизъм съставлява опасност за нас. "
По мотив сигурността на Украйна той сподели, че когато Киев бъде заставен да извърши Минските съглашения, ще намалее и напрежението към тази страна. Както и НАТО да приключи всякакво военно съдействие с Украйна, добави Грушко.

За концепцията да се задейства за по-лесни контакти съветската задача в НАТО, чиято активност Москва приключи в края на предходната година, той сподели, че това е допустимо, само че ще стане ", когато алиансът поеме в друга посока, коят опозволи групови силия за създаване на сигурността "

 Русия: Щом НАТО ще ни сдържа, ние ще минем на контрасдържане
© Reuters

Отделно изказване направи зам.-министърът на защитата ген. Александър Фомин. Според него пренебрегването на съветската позиция заплашвало с спорове и ициденти в Европа. Това води до подкопаване архитектурата за сигерност на континента, която така и така деградира в последно време, допълват от министерството.

Фомин упрекна алианса, че нееднократно Русия била предложила ограничения за понижаване на напрежението, само че те били подценявани.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР