Асошиейтед прес определя Лай като относително умерен политик, който ще

...
Асошиейтед прес определя Лай като относително умерен политик, който ще
Коментари Харесай

Новоизбраният президент на Тайван Уилям Лай официално встъпи в длъжност

Асошиейтед прес дефинира Лай като релативно сдържан политик, който ще поставя старания да резервира политиката на дефакто самостоятелност на самоуправляващата се островна народна власт, като в същото време се пробва да укрепи отбраната ѝ от Китай.

На церемонията по встъпването в служба Лай одобри поздравления от политици и делегации от 12 страни, които поддържат публични дипломатически връзки с Тайван, както и от представители на Съединени американски щати, Япония и разнообразни европейски страни.

Ройтерс разяснява, че Лай е изправен пред ядосан и надълбоко недоверчив Китай, който го счита за " сепаратист ", както и пред раздробен парламент, опозицията в който няма самообладание да го провокира.

Очаква се в речта си след полагането на клетвата Лай да изрази благосклонност към Китай, като призове и двете страни на Тайванския проток да се стремят към мир, е съобщил почитан представител, осведомен с тематиката.

Китай гледа на Тайван като на своя територия и в никакъв случай не се е отказвал от опцията да я причисли със мощ, а в последно време Пекин ускори намеците, че може фактически да го направи.

От своя страна Лай предложи диалози с Китай, като съобщи, че единствено тайванският народ може да вземе решение за своето бъдеще. Пекин обаче отхвърли предлагането му.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР