След пандемията от COVID-19, сътресенията в политическия живот на България

...
След пандемията от COVID-19, сътресенията в политическия живот на България
Коментари Харесай

Учителите искат поне 20% увеличение на заплатите

След пандемията от COVID-19, разтърсванията в политическия живот на България и възходящата инфлация, просветителната система е следващата, която стартира да се задъхва. На напред във времето още веднъж излязоха тематики и проблеми, които не търпят отсрочване и за които би трябвало да се търсят навременни решения, в случай че не желаеме да стане прекомерно късно.

Последното изследване на Синдикат “Образование “ към КТ “Подкрепа ” е фрапиращо. То сподели, че 70% от учителите, които за първи път стартират да преподават, не устоят и бързо излизат от просветителната система. И макар гръмките думи, че учебните заведения са цялостни с млади фрагменти, проучванията сочат, че междинната възраст на педагозите в България е към 54 – 55 години, което е с най-малко 10 години над средноевропейската възраст на учителите.

Така, наред с недоволството в другите браншове на страната, и учителите са в подготвеност да стачкуват с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд.
Учителските заплати
Учителската заплата доближи 125% от междинната брутна за страната през последните 6 години. Според синдиката обаче заради високата инфлация, въпреки някои политици да настояват, че е овладяна, действително междинните заплати на педагозите са намалели до 115% от междинната.

Сега се борим за 20 – 30% нарастване на учителските заплати ”, съобщи пред Economic.bg доктор Юлиян Петров, ръководител на профсъюз “Образование “ към КТ “Подкрепа “.

По думите му в идващите месеци просветителната система ще е третирана като предпочитана.

“Надяваме се настояванията ни да бъдат задоволени и да не се стига до митинги. Но в последна сметка, възходящото вътрешно напрежение и чувството за това, че обстановката в системата по никакъв начин не е добра, ще ни тласне към подготвеност за манифестации и стачки ”, добави Петров.

Затова се надяваме служебното държавно управление да приложи рационално политическо мислене и да вземе отговорно решение, като заложи заслужените финанси за просветителната система. В последна сметка всеки един човек работи, с цел да получава заплата и да се устоя ”, сподели още той.
Къде са младите учители?
“Нашите проучвания демонстрираха, че младите учители – тези с до 5 години стаж – не остават в системата заради родителския напън, към момента незадоволителното месечно заплащане и куп други неща ”, съобщи Петров.

Той твърди, че в последните години родителят от сътрудник в просветителния развой, се е трансформирал в модератор – той сочи грешките на учителя и му държи сметка за какво е решил да напише дадена оценка или да наложи глоба.

“Естествено, има и родители, които са се справили съвършено с възпитанието на своите деца ”, добави той.

В цяла Европа няма такава процедура родителите да съдят учителите по процедурите за слагане на оценки и налагане на санкции. Затова пирамидата в България би трябвало да се обърне ”, безапелационен е ръководителят на синдиката.

Той даде образец с Англия и Франция, където учебната институция е тази, която съди родителите при нарушавания от страна на учениците. В някои скандинавски страни пък неосигуряването на ученика в клас води до санкция от 10 хиляди евро.

Нашето изследване е меко казано фрапантно. То сподели, че 70% от учителите, които за първи път влизат в учебно заведение, не устоят и излизат от просветителната система. Те не са готови за голямата бумащина, с която се сблъскват – комисиите, в които би трябвало да членуват, с класното управление и редица други неща ”, сподели Юлиян Петров.

Според него на младите учители би трябвало да се оказва поддръжка – да им се назначи старши преподавател, който да е техен наставник и да ги направлява в процеса.

“Много постоянно обществото се отнася към младите педагози с незадоволителна приемливост и това ги отблъсква ”, безапелационен е Петров.
Финансови наказания за родителите
Процедурата за налагане на наказания на възпитаници би трябвало да бъде олекотена, считат над 86% от близо 2900 педагогичен експерти, присъединили се в национално проучване на профсъюз „ Образование “. Над 70 на 100 от педагозите споделят, че налагането на наказания е затруднено поради неуважително, от време на време даже скандално отношение от страна на родители.

Сложността на процедурите за налагане на наказания и опцията те да бъдат обжалвани от родителите са измежду аргументите педагозите да дефинират глобите като неработещ инструмент за поддръжка на подрастващите.

“Огромна част от учителите и шефовете не прибягват към тези принадлежности, тъй като едните се опасяват, че ще нарушат целия този логаритъм, а другите – че около всички елементи, ще объркат нещо ”, съобщи Юлиян Петров.

От анализите ни се вижда, че всички подлагат на критика дейностите на учителите, от време на време ги съдят, а споделената отговорност липсва. Няма по какъв начин без родители, без институции, тези възпитаници да придобият цивилен колорит ”, добави той.

По думите му в България налагането на наказване на възпитаник е доста мъчно. Дори поради една елементарна забележка стартират дълги чувания, пояснения каква обща поддръжка е оказана към ученика, известяван на родител и така нататък

“Така ние образоваме учениците и те получават чувството, че по-късно в живота могат да живеят на ръба на закона и да не знаят кое е вярно и кое не ”, сподели още Петров.

Според профсъюз “Образование ” на родителите би трябвало да се вменят ясни отговорности, както и финансови наказания при нарушаване на учебния устав.

Това е нещо, което работи сполучливо в доста европейски и азиатски страни. В Закона за предучилищното и учебно обучение би трябвало да се вмени обвързване за подписване на контракт сред родител и просветителна институция – това към този момент го има във всички частни учебни заведения ”, твърди ръководителят на синдиката.

Според него обаче би трябвало и да се насърчават положителните възпитаници, както и положителните родители, тъй като в българското обучение са дискриминирани родителите, които доста добре са се справили с възпитанието.

“Точно тези, които са научили децата си, че би трябвало да съблюдават разпоредбите в учебно заведение, както и етичните правила в обществото. Тези родители, гледайки останалите, които очевидно не са се справили добре, се питат за какво разпоредбите важат за едни, а за други – не. За тях няма принадлежности, няма наказания, минават сред капките и като че ли те са героите на деня ”, съобщи Петров.

Искаме в механизма за обсег да се включат всички институции, а освен учителят да събира учениците от къщите. Трябва да се включат обществените служби и полицията.

Едно дърво, което израства изкривено, след това доста мъчно може да се изправи ”, безапелационен е Петров.

По думите му най-важно сега е българските родители да придобият чувство, че те също са виновни и по-късно, че подлежат на някакви наказания, които могат да бъдат административни, финансови или като някакъв тип публично неодобрение.

“В момента е табу да кажеш на даден родител, че не се е справил както би трябвало с възпитанието на детето си ”, добави той.

Искаме да променим статуквото. Ще изградим логаритъм и за всяко едно нарушаване ще има съответното наказване или глоба. До финансови наказания ще се стига при груби нарушавания и експанзия. И не би трябвало учителят да се занимава с това ”, твърди Петров.
Административната тежест
В последните няколко години учителите сигнализират за голямата административна тежест, която им се разпорежда в учебните заведения – безкрайна документи, която с изключение на в цифровия дневник Shkolo, би трябвало да попада и на книжен притежател. Някои просветителни специалисти настояват, че решението на казуса е в учебните заведения да бъде назначен админ, който да контролира документалната активност и по този метод педагозите да се съсредоточат напълно върху процеса в класната стая.

Може да бъде назначен помощник, асистент на учителите, само че това отново минава през по-различното финансиране на просветителната система ”, съобщи Юлиан Петров.

Той даде образец с другите страни, където в учебните заведения с изключение на учители, има двойно по-голям брой експерти, които се занимават с подпомагащи функционалности.

“Така че в тази посока решенията са ясни, само че ги няма парите ”, безапелационен е той.

Проучването на синдиката сочи, че най-малко половината от административните отговорности в учебните заведения могат да бъдат облекчени или отстранени.

В момента българското обучение е основано на доклад, че учебните заведения нещо са свършили черно на бяло, а в Европа и света доказателството са достиженията на учениците, тяхната реализация на пазара на труда и построяването им като положителни персони ”, добави Петров.

По думите му образованието би трябвало да се откъсне от документите, които са доста крепко враснали в системата и процесът да се европеизира.

По отношение на размера познания водим значително страни, само че във връзка с практическото използване на тези познания сме изостанали и би трябвало да работим съществено. Но въпреки всичко не сме изпуснали последния трен ”, заключи той.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинучителски заплати учители учебни заведения МОН финансови наказания родители ПоследниНай-четениОбразование 44 Учителите желаят най-малко 20% нарастване на заплатите Бюджет и финанси 176 Fitch чака инфлацията да отсрочи влизането на България в еврозоната Компании 204 IBM стартира съкращения на чиновници Бюджет и финанси 128 Народно събрание утвърди спомагателната вноска на България в Черноморската банка Бюджет и финанси 552 МФ дава близо 100 хиляди лева за уеб страницата за еврото Инфраструктура 476 Шишков се закани към този момент да издава актове за нелегално строителство Личности 844 Любомир Станиславов влиза в борда на European Automotive Cluster Network Индустрии 2393 Кабинетът удължи 4 концесии за подземни благосъстояния Накратко 3377 Вечерни вести: Инвестиция за 15 млн. лева.; Рекордни спестявания в България Накратко 548 Съдът понижи фрапантно паричните гаранции по случая „ Nexo “ Имоти 29429 Напълно подготвени жилища – новият шлагер на българския пазар To:know 12956 Пари за солари на покрива – всичко за процедурата Хай-тек 5986 Електромобил от ново потомство взема решение казуса с сложното зареждане (галерия) Компании 5284 Френската Serta уголемява завода в Кърджали с 15 млн. лева Градоустройство 3950 Къде тъкмо ще минават новите станции на метрото до бул. „ Цариградско шосе “ Накратко 3377 Вечерни вести: Инвестиция за 15 млн. лева.; Рекордни спестявания в България Компании 3110 Новата наклонност във фитнесa: Oт елементарни тренировки към повсеместен отговор за здравето Накратко 2675 Вечерни вести: Нов шлагер на имотния пазар у нас; Градски превоз по поръчка Индустрии 2570 Лабораторното месо може да е по масите още тази година Европари 2519 Пари от Европа: по какви стратегии може да кандидатства бизнесът през 2023 година Всички новиниОще от ОбразованиеВиж всичкиПлащат ли университети тока си с парите за нарастване на заплатите?Бизнесът търси фрагменти от училищатаКакво жънеш, когато сееш университети?„ Без аналог “: Как се случи неочакваната цифровизация на българското обучение Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономикаБюджет и финансиЕвропариИнфраструктураЕнергетикаТранспортЗемеделиеТуризъмПазар на трудаБизнесКомпанииИндустрииИновацииПазариФинансиИмотиРегулацииОбществоПолитикаЛични финансиДемографияОбразованиеЗдравеопазванеГрадоустройствоЕкологияБюрокр
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР