След отмъщението идва отмъщението - така започва материалът във Вашингтон

...
След отмъщението идва отмъщението - така започва материалът във Вашингтон
Коментари Харесай

Вашингтон пост: Иран измести фокуса от Газа, след отмъщението идва отмъщение

" След отмъщението идва отмъщението " - по този начин стартира материалът във " Вашингтон пост " на анализатора на американския вестник Ишаан Тароор, представен от Факти.бг. В него анализаторът подчертава на обстоятелството, че ескалацията на напрежението сред Израел и Иран и надлежно упованието какъв ще е израелският отговор измества фокуса на международното внимание от спора в линията Газа.

Според създателя на публикацията иранското нахлуване преди два дни " е изумило " с мащаба си, като от позиция на Техеран офанзивата е отговор на израелска интервенция, при която бяха убити седем висши ирански офицери от Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война в постройка на иранското консулство в Дамаск, Сирия.
Oт позиция на Израел обаче дейностите на Иран изискват ответни израелски дейности, показва " Вашингтон пост ". Тароор цитира в разбора си началника на генералния щаб на израелската войска Херци Халеви, съгласно който „ изстрелването на толкоз доста ракети и дронове към израелска територия изисква ответен удар “.

В коментара на " Вашингтон пост " се отбелязва, че все още на писането му не е било ясно какъв би бил отговорът, въпреки и ново израелско нахлуване при всички положения да е доста евентуално. Иран и Израел се намират от години в безмълвна война, осеяна с въздушни удари, убийства и саботажи, само че актуалният кръг от ескалация на напрежението е изострил вероятността за открита война сред двете сили в Близкия изток - основава се една нестабилна, избухлива почва, която евентуално ще докара до разгръщане на насилието в района, отбелязва Тароор.

Иран даде знак, че не желае да взе участие в пълномащабна война, нито персонално, нито посредством подставени лица като ливанската шиитска формация " Хизбула ", показва " Вашингтон пост ". И добавя, че режимът в Техеран е изпратил самобитна депеша около своя ответен удар на офанзивата в Дамаск на 1 април. Макар и нападението в нощта против 14-и да е било отблъснато с общите старания на Израел, Съединени американски щати и арабски страни като Йордания, Иран го счита за алегорична победа.

Крайнодесните членове на държавното управление на израелския министър председател Бенямин Нетаняху приканиха за гласовит отговор, до момента в който израелските съдружници, включително американският президент Джо Байдън, упорстват за въздържаност, отбелязва " Вашингтон пост ", като в това време обръща внимание на обстоятелството, че разиграващата се " драма с разменени удари " е облекчила до известна степен натиска върху Нетаняху и неговия военновременен кабинет. Те са изправени пред възходящото интернационално неодобрение от метода на водене на военните дейности в Газа, предизвикали до момента гибелта на над 33 000 палестинци, както и довели до филантропична злополука в обсадената територия, написа " Вашингтон пост ".

От друга страна интернационалният отговор на иранската офанзива е напомнил на израелците за дългогодишната поддръжка, оказвана им както от страна на Запада, по този начин и от техните арабски съседи в района - като монархиите на Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия, които са скептично настроени към желанията на Техеран, добавя Тароор в разбора си в изданието.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР