След Осемте джуджета“ и второто голямо видео-разследване на Антикорупционен фонд

...
След Осемте джуджета“ и второто голямо видео-разследване на Антикорупционен фонд
Коментари Харесай

Разследването на АКФ „Списък за бърз контрол“ също стигна до Съда в Страсбург


След „ Осемте джуджета “ и второто огромно видео-разследване на Антикорупционен фонд (АКФ) от последните години „ Списък за бърз надзор : Историята на Веселин Денков и профилираното правораздаване “ доближи до Европейския съд по правата на индивида в Страсбург (ЕСПЧ).

През 2021 г.във филм от три елементи (Част 1 „ Говорим си с Господ “:, Част 2 „ Частично законно “:, Част 3 „ Когато по общоприетия метод не става “:)АКФ описа за перипетиите със профилираното правораздаване на столичния предприемач Веселин Денков и неговата партньорка Ивайла Бакалова.

След като в продължение на години е съветван да заплаща такса „ успокоение “, само че не го прави, през протестното лято на 2020 година Денков е арестуван под стража. Това се случва в хода на мълниеносно развило се наказателно произвеждане на Специализираната прокуратура за присъединяване в проведена незаконна група за лихварство. Макар и вън от съответния предмет на делото, в следствието на Специализирана прокуратура е издирван и акцент за връзка на предприемача с финансиране на митингите против тогавашния министър председател Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев . Доказателствата за присъединяване на Денков в организацията на митингите са обаче най-вече показания на анонимни очевидци, които не са възприели персонално нищо , а са „ чували да се приказва, че “.По време на престоя на Денков в ареста, с Бакалова се свързват разнообразни медиатори – хора с голям брой контакти в институциите, които оферират своето подпомагане, с цел да бъде освободен. Вместо да колаборира с тях обаче, тя ги изобличава във филмите на АКФ.

Подобно на „ Осемте джуджета “, и тук изнесените голям брой данни за съществуването на хипотетични мрежи за корупционно въздействие в правораздаването изобщо не трогнаха българските институции. Към ден сегашен не е известно те да са почнали публично наказателно следствие на случаите.

Денков и Бакаловаобаче, посредством юриста си Михаил Екимджиев, се обръщат към Европейски съд по правата на човека с тъжба против България, която е записана от Съда през юни 2022 година и се чака разглеждането ѝ всъщност.

В жалбатасе настояват редица нарушавания на Европейската спогодба за правата на индивида , най-същественото от които е, че посредством видимо законна интервенция в правата на жалбоподателя, като да вземем за пример правото на независимост и сигурност, Денков е репресиран поради законно практикуване на правото му на независимост на изложение посредством присъединяване в митинги против властта.

В основата на твърдяното нарушаване е продължаващото наказателно произвеждане против жалбоподателя, чиято димна завеса (fumuspersecutionis) прикрива същинската цел на управляващите – институционна вендета против жалбоподателя поради присъединяване му в антиправителствените митинги.

Според изложеното в жалбата, нарушаването се потвърждава посредством логичен, юридически и последователен разбор на съответстващите обстоятелства по проблема на Денков, само че в характерния за България подтекст, с който Европейски съд по правата на човека е към този момент осведомен по други каузи против България , в това число и това по жалбата на Явор Златанов по случая „ Осемте джуджета “.

Повече за „ Списък за бърз надзор : Историята на Веселин Денков и профилираното правораздаване “ можете да прочетете тук:
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР