След оповестената с криптовалута Nexo са привлечени като обвиняеми четирима

...
След оповестената с криптовалута Nexo са привлечени като обвиняеми четирима
Коментари Харесай

Задържани са 4 души след спецакцията в Nexo, разполагат с имоти на Бахамите и Карибските острови


След оповестената с криптовалута Nexo са привлечени като обвинени четирима български жители с повдигнато обвиняване, за това, че от начало на 2018 година до 2023 година на територията на България, Англия, Северна Ирландия, Швейцария и Кайманови острови са взели участие в проведена незаконна група. На всички обвинени е наложена възбрана за овакантяване рамките на България.

Това стана ясно на конференция на основния прокурор Иван Гешев, представителят на основния прокурор Сийка Милева и на шефа на Националната следствена работа Борислав Сарафов по отношение на вчерашната оповестена акция за криптовалути.

Двама души са оповестени за търсене. По данните от граничния надзор излиза, че са в България, само че къде ще бъдат хванати, следва да стане ясно.

Разследването е предоставено на екип от следователи, прокурори от СГП и на експерти от дирекцията " Финансова сигурност " на ДАНС. По делото са претърсени 15 обекта, офиси и жилищни домове. Разпитани са над 20 очевидци, като и сега се организират разпити, а някои от тях са анонимни. Свидетелските показания и доказателствата ще спомогнат за изясняване на цялостната картина такава, каквато е. Приобщени са магнитни носители - компютри, пари и криптоактиви и може би ще се откри цената на някои от тях.

Говорителят на основния прокурор Сийка Милева съобщи, че са назначени данъчни проверки. Има данни, че обвинените са разполагали с огромни финансови благоприятни условия с парцели в Дубай, Бахамите, Карибските острови, а някои от тях имат и яхти. При претършуване на един от домовете били открити 35 картини на скъпи художници (Салвадор Дали, Пикасо и Анри Матис) и също така ще бъде назначена съдебно-оценителна експертиза, ще бъде назначено и по делото международен-финансово софтуерен отдел на Nexo, като ще се потърси поддръжка от интернационалните сътрудници на България.

На конференцията не стана ясно дали настоящи депутати са употребявали интернационалната търговия с криптовалута Nexo.

Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че разкриването на този случай е образец за положително междуинституционално съдействие, само че и положително съдействие с сътрудниците на България. Предметът на следствие онагледява новите проблеми, пред които е изправена прокуратурата в целия свят, уточни Гешев. Той е сигурен, че тежката работа следва, с цел да се изяснят всички условия по следствие на делото. Гешев се надява България да е в международните вести с триумфите ни в ИТ бранша, с младежите и да не сме в международните вести със случаи, които придават отрицателен образ на страната.

Директорът на Националното разследване Борислав Сарафов се съгласи с тезата на основния прокурор и добави, че такива действия и подобен мащаб следствие не може да се организира единствено, само че доверието, което е построило следствието е, че поело тежката роля да бъдем авангарда на причинителите на сходни действия. Това е образец за добра работа на институциите и за чудесно интернационално съдействие, сподели шефът на Национална следствена служба.

" Ние работим против педофили, против хакери и работим извънредно добре по софтуерните закононарушения и по закононарушенията, осъществени във виртуалното пространство ", акцентира Сарафов. Нашата упоритост и обвързване е да се надигнем против незаконните действия във финансово-технологичния бранш, които компрометират системата за своя лична полза. Такъв вид действия подкопава доверието в системата, което оказва надълбоко неподходящо въздействие върху стопанската система, сподели още Борислав Сарафов.

Цветослав Василев, началник на отдел " Киберпрестъпление " от Национална следствена служба добави, че се проверяват и други компании за криптовалути. При следствието на преводите на Nexo са открити някои смущаващи неща: осъществявани са преводи към лице, уличено за терористична активност на палестинска терористична формация, открити са преводи към най-различни криптоборси на адреси, получавани откупи за изнудване, капиталови измами и други Разследват се огромен брой преводи, огромен брой криптоадреси на друга лица и разнообразни тържища. Има и опити за манипулиране на базари на съответни криптовалути, изясни Василев.

Ръководител на дирекция " Финансова сигурност " в ДАНС Недялко Петков сподели, че работи оперативно по случая, само че не посочи тъкмо от кой момент.

По делото са събрани доказателства и за среща сред управлението на Nexo и някогашен финансов министър - не стана ясно кой. Разследването се съпоставя като второ по мащаб след следствието по КТБ. Не може в границите на 24 часа да се даде цялостната информация, посочи Сийка Милева. На двама от участниците в незаконната група са избрана мярка за неотклонение " парична гаранция " от по 1 млн. лева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР