След опостушителните трусове в Турция, мнозина се запитаха дали в

...
След опостушителните трусове в Турция, мнозина се запитаха дали в
Коментари Харесай

Как се обучават децата у нас да реагират при земетресение?

След опостушителните земетресения в Турция, мнозина се запитаха дали в просветителната система у нас са планувани часове, в които децата да се образоват по какъв начин да работят при бедствия, повреди или други изключителни обстановки.

Отговор на този въпрос потърсиха Величка Ачева и оператора Павел Гълъбов в едно пазарджишко учебно заведение.

В България действа строго регламентирана система за обучаването на децата от детските градини и учениците в учебните заведения за деяние при разнообразни бедствия и изключителни обстановки.

" Всяко учебно заведение, детска градина създава собствен проект, за бедствия, повреди, пожари, произшествия, с обособени раздели – при наводняване, земетресение, при пожар. Като в учебните заведения и детските градини имат задължението два пъти да проиграят на практика проекта на равнище цялата институция ", сподели Марияна Гигова от РУО-Пазарджик.

Когато не се вършат тренировки за деяние при злополучие, учениците имат специфични часове, в които научават повече за това. След земетресението в Турция, към този момент две седмици в часа на класа се подчертава какво би трябвало да се прави при сходен естествен прелом. Това вършат и в 7 „ д “ клас на ОУ “проф.Иван Батаклиев “ в Пазарджик. Гост в часа е инспекторът от районната противопожарна работа контрольор Мирослав Митов.

" Първо какво вършим, когато усетим трус? Най-важното нещо - резервираме хладнокръвие, суматохата във всяко едно злополучие е извънредно неприятен консултант. Запазваме хладнокръвие, в случай че сме в къщи търсим да се скрием под постоянна маса, в случай че сме в учебно заведение чин, под касата на вратата, до момента в който отмине първичният трус. Когато отмине първият трус, без суматоха, насочваме се към изходите на постройката и заставаме на открито. Далеч от високи здания, от електрически стълбове, от високи дървета4, изяснява инсп. Мирослав Митов, РСПБЗН Пазарджик.



Огнеборецът осведоми учениците, че у нас съществува система за ранно обявяване. Традиционно сирените се включват по проект три пъти в годината – на 2 юни и два пъти за тест на системата. Ако обаче те се включат при злополучие и има гласово известие, то би трябвало да се слуша деликатно. Седмокласниците научиха още нещо потребно от своята класна ръководителка – да има фамилен проект за бедствия.

" В случай на злополучие, в случай че се случи по този начин, че вие сте на учебно заведение, майка ви на работа, татко ви на работа, всички разпръснати в разнообразни точки на града, да имате едно местенце, на което да знаете, че в случай че нещо изключително се случи, имате среща там ", сподели класният началник Анна Александрова.

На учениците бе сложена задача да сформират лист с най-необходимото, което е да е събрано в раница за бедствия.

" Раницата за бедствия, която казахте, изброихте какви неща да си сложите в нея, е доста значимо да бъде авансово готова. Ако не е авансово готова, нямате време на минавате в къщи, да обикаляте след това, след, в тази ситуация земетресението, за което приказваме, да си набавим всичките тия неща, които описахте ", сподели контрольор Митов.

А с изключение на какво да вършат при земетресение, девойките и момчетата научиха от своя съученик Венци, какво провокира земетресенията и по какъв начин се мери тяхната мощ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР