След Омикрон има сериозни постковид последствия. Получават се усложнения с

...
След Омикрон има сериозни постковид последствия. Получават се усложнения с
Коментари Харесай

Част от прекаралите COVID-19 имат проблеми с паметта и забравят

След Омикрон има съществени постковид последици. Получават се затруднения с най-различни органи - бели дробове, бъбреци, даже се появява мозъчна мъгла. Тя се демонстрира в усложнение с паметта и даже с възпроизвеждането на минали събития. Това се следи постоянно, създатели настояват, че към 30% от прекаралите COVID-19 не помнят и не могат да си спомнят някои неща, съобщи проф. Радка Аргирова, която стана консултант на премиера Кирил Петков. 

Тя уточни, че след 2-3 месеца човек се възвръща, само че при някои хора лишава повече време. Вирусологът предлага 2-3 месеца, откакто преболедуване от COVID-19, да се направи фотография на белия дроб, кардиограма, проби на черния дроб.

" Ние се намираме в нова обстановка. Не е приключила тази вълна, обособена от делта разновидността, чакаме омикрон, аз даже мисля, че към този момент имаме. Но би трябвало да се потвърди посредством секвениране. Започва и тази вълна. В края на януари чакаме и грип. Тази обстановка, на фона на доста дребния % имунизиране и на новото държавно управление, изисква нови решения ", изясни проф. Аргирова.

Според нея вирусът се популяризира ужасно бързо и е допустимо темповете на заразяване да скочат.

" Този вид не провокира изключително тежко положение и протичане на болестта. Това се отнася за хора, които са имунизирани, изключително с трета доза. Между 70-80% от хората с бустерна доза са защитени от Омикрон. Може би няма да се стигне до препълване и рецесия на лечебните заведения ”, уточни проф. Аргирова пред Нова телевизия.

Тя изясни, че след имунизация с AstraZeneca, бустерната доза би трябвало да бъде наложително с Pfizer. Ако сте имунизиран с Pfizer, може да си поставите от същия препарат или половин доза от Moderna. Започната е работа и върху панкоронавирусна ваксина, която да защищава от всички известни разновидности на ковид. 

" Няма да прибързваме с ограниченията против ковид и няма да постановяваме локдауни. Всички бъдещи ограничения ще бъдат добре премислени. Няма да прибързваме и с решенията за учениците. Всичко ще бъде рално съобразено. Това, за което най-вече се стараем, е да не позволим България да стане Коронавирус гето. Защото с този ужасно невисок % на имунизация започваме да бъде застрашени от това, че е допустимо да има стопански последици ", предизвестява проф. Аргирова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР