След октомврийското поскъпване на природния газ с 36 на сто,

...
След октомврийското поскъпване на природния газ с 36 на сто,
Коментари Харесай

Ново поскъпване на газа с над 31% през ноември

След октомврийското повишаване на природния газ с 36 на 100, държавният снабдител " Булгаргаз " е изискал от Комисията за енергийно и водно контролиране да му утвърди ново покачване на цените с над 31 на 100 от 1 ноември. Това излиза наяве от заявката на сдружението, което в понеделник разгласи прогнозата си за цената на синьото гориво за декември, само че пропусна да каже каква цена е изискал същия ден за по-скорошния ноември.

Изчислената цена на газа от идващия месец е на база данните за европейската борсова търговия към 11 октомври, където цените предходната седмица доближиха нови и нови рекордни, както и придвижването при петрола за предходните месеци, само че в оповестеното заявление са заличени съответните стойности.

Посочена е обаче желаната стойност за ноември – 124.76 лева./МВтч без налози, такси за транспорт и данък. В момента газът коства 94.54 лева и е под плащаните в Европа цени.

При повишаването от 1 октомври шефът на " Булгаргаз " Николай Павлов сподели, че сдружението ще, чиято цена се образува единствено с петролна съставния елемент, където растежът на цените е по-малък. Не бе посочено какви ще са размерите, само че импровизирано се прекомерно, че ще са над 250 млн. куб. за интервала от 1 октомври до края на юни 2022 година, когато към този момент се чака да проработи гръцката връзка и да може да се внясат задачите количества от Азербайджан, които са 1 милиарда куб. м годишно.

Явно обаче и увеличените размери азерски газ не могат да компенсират инфарктните стойности на европейските тържища, които се отразяват в контракта с " Газпром ".

Каква ще е в действителност цената на природния газ от ноември ще стане ясно на самия 1 ноември, когато " Булгаргаз " ще внесе поправено предложение в енергийния регулатор, което ще е съгласно данните за борсовите цени на газа за целия октомври.

Според изчисленията на държавната компания, съгласно пазара към 11 октомври, газът през декември се чака да коства близо 107 лева./МВтч, при планирана цена на декемврийските газови доставки на европейските тържища от 86 евро или 168.20 лева./МВтч. Ако прогнозата се резервира релативно, това значи поевтиняване по отношение на предлаганата в този момент ноемврийска стойност. Което съответствува с прогнозите на Павлов от предишния месец, че през декември се чака усмиряване на газовите пазари и понижаване на цените.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР