След около два месеца Чехия и Словакия окончателно ще излязат

...
След около два месеца Чехия и Словакия окончателно ще излязат
Коментари Харесай

България тепърва ще преговаря за излизането от двете съветски банки

След към два месеца Чехия и Словакия дефинитивно ще излязат от капитала на двете интернационалните банки от руската ера – Международната банка за икономическо съдействие (МБИС) и Международната капиталова банка (МИБ). В края на януари участието си в МБИС ще приключи и Полша, която обаче не е част от МИБ.

За разлика от трите централноевропейски страни, България към този момент няма явен небосвод за напускането на двете интернационалните финансови институции. На въпрос на Economic.bg към Министерството на финансите, изпратен по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ), излиза наяве, че

Министерството на финансите е изпратило публични писма до ръководителя на Управителния съвет на Международната банка за икономическо съдействие (МБИС) и ръководителя на Управителния съвет на Международната капиталова банка (МИБ) по отношение на желанието за пускане на предварителни договаряния във връзка с изискванията за споразумяване на взаимните отговорности на Република България с двете банки “.

И двете институции бяха учредени по времето на Съветския съюз надлежно през 1963 година и 1970 година Именно от този момент и България е част от тях. Cпpaвĸa във финaнcoвoтo миниcтepcтвo пoĸaзвa, чe и в двeтe инcтитyции Бългapия e cъc cтaтyт нa cтpaнa yчpeдитeлĸa. B MБИC paзмepът нa зaпиcaния дялoв ĸaпитaл e 7.56%, или 15.1 млн. eвpo. B MИБ дялoвoтo yчacтиe на страната се paвнявa нa 12.9% oт ycтaвния ĸaпитaл, или 123 млн. eвpo.

Процесът по излизане от двете руски банки е в осъществяване на признатото на 18 май решение за изследване и договаряне на изискванията, по които да се уредят взаимните отговорности при преустановяване на участието на България в тях. То бе взето от кабинета на Кирил Петков.
Василев изтегля България от две банки от руската ера
Сега от министерството на финансите споделят, че към сегашния миг няма конкретизирани финансови условия за отдръпването от двете банки. Ведомството на министър Росица Велкова акцентира, че те не са конкретизирани и за Полша, Чехия и Словакия.

Румъния също работи за отделянето си от двете финансови институции, като сега е в развой по привършване на вътрешноправните процедури по преустановяване на участието си в МБИС и МИБ.

Припомняме, че Чехия първа прикани България и останалите страни от Европейския съюз да изоставен двете институции, незабавно откакто Русия атакува Украйна през февруари.
Чехия прикани България да напусне банките от руската ера
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинсъветска ера Чехия Полша Словакия банки руски банки интернационална банка ПоследниНай-четениБюджет и финанси 40 България занапред ще договаря за излизането от двете руски банки Компании 48 А1 с акция в поддръжка на фондация „ За положителното “ Политика 2246 И Швеция блокира България за Шенген Компании 952 Мъск избавя Twitter през другите си компании Политика 6028 Загуба или капан: Какво се крие зад изтеглянето на съветската войска от Херсон? Компании 4007 Мъск предизвести за опцията Twitter да банкрутира Накратко 3821 Седмични вести: Невиждан брой нови жилища; Германска инвестиция за €1 милиарда Бюджет и финанси 2951 Брутният вътрешен продукт по области и райони: Кои са водачите на Севера и Юга (графика) Всички новини14:32 Политика 40 И Швеция блокира Българ
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР