След ограниченията и изолацията, които хората от целия свят преживяха,

...
След ограниченията и изолацията, които хората от целия свят преживяха,
Коментари Харесай

10 книги, които ни връщат към естествения ход на живота

След рестриктивните мерки и изолацията, които хората от целия свят претърпяха, следва да се завърнем към естествения темп на живот.

Предлагаме ви селекция от книги, които ще ви оказват помощ да запазите скъпите уроци, които научихте по време на сложния интервал, и заглавия, които да издигнат духа и настроението ви.

Казано в резюме: 10 книги, които ни връщат към естествения ход на живота.


1. „ За бавното живеене и насладата от живота “
Светлозар Желев

 10 книги, които ни връщат към естествения ход на живота

Душата има своя скорост (своя бавност) и литературата е тази, която знае повече за това. Когато описваме една история, ние в действителност стопираме за малко пясъчните часовници, излизаме от настоящото време и строим друго, редом време. Всеки четец знае, че до момента в който чете, обитава по едно и също време в две времена – действително настоящото и това на описа. Да умножаваш времена, е от реда на чудесата, които и физиката не може да изясни. Да забавяш и отлагаш края чрез описване на истории – също. Спомнете си единствено Шехерезада, която с всяка разказана история отсрочва ден след ден гибелта.

Георги Господинов

Бавно. Събудете се постепенно, оставете живота да потече във вените ви дружно с глътките чай или кафе. Прояснете мислите си, помислете за деня, за обичан човек и обичано място. Отпийте от страстта. Излезте и свършете нещо положително, накарайте някого да се усмихне, причинете благополучие. Направете деня си. Вечерта идва, а с нея и спокойствието на нощта. Животът е ваш. Намерете и се насладете на хубостта в него, създайте я, в случай че не ви стига. Прегърнете и целунете непосредствен, обичайте. И прочетете няколко страници. Бавно и на драго сърце.

Светлозар Желев

2. „ Лек за депресията “
Д-р Стивън С. Иларди

 10-те най-четени заглавия на издателство

Американският доктор и популяризатор доктор Стивън С. Иларди е приключил клинична и обществена логика на психиката, както и математика и стопанска система, понастоящем преподава в Университета в Канзас, създател е на над 40 професионални разработки и през дейната си лечебна активност е лекувал депресията на няколкостотин пациенти. В книгата „ Лек за депресията. Как да победим депресията без медикаменти “ Иларди предлага стратегия в 6 стъпки, наречена Терапевтична житейска смяна.

Ето какво споделя той:

И шестте съставния елемент на програмата ТЖП – омега-3 мастни киселини, ангажиращи мозъка занимания, физически извършения, излагане на слънчева светлина, обществени контакти и усъвършенстван сън – имат антидепресивни свойства. Това ни е известно от тоновете оповестени научни проучвания. Но ТЖП е единственият метод, който съчетава тези обособени детайли в повсеместен тип – в сложна стратегия от вида „ малко по малко “, чието деяние е доста по-мощно от това на всеки от съставените елементи ѝ, взет поотделно.

А съгласно психоложката Хариет Лърнър, създател на книги с милионен тираж, тази стратегия не е единствено за депресията. Всеки може да я употребява за свое богатство.

3. „ Толкова друг живот “
Лучия Джованини

 10 книги за самоусъвършенстване и различно мислене

Как да преодолеете страха и отрицателните страсти по пътя към фантазиите си

Пожелавали ли сте си в миналото друг живот? Искало ли ви се е да имате повече свободно време, да промените работата, да се преместите в различен град? Ако можете да измененията нещо в метода си на живот, държанието, характера, връзките с другите, бихте ли го създали? Може би и на вас всичко това ви наподобява доста мъчно, комплицирано и даже невероятно за постигане… Казвате си: „ Никога няма да съумея “, „ Нямам задоволително пари, време, качества, идеи… “. Ако ви звучи познато, тази книга ще ви помогне. Ако търсите съответно решение, в случай че желаете да следвате сърцето си, в случай че не знаете от кое място да започнете, тази книга ще призове вашата рационалност и възприятията ви, ще ви уточни пътя за реализиране на желанията ви, най-сетне ще ви предложи средства, с цел да изберете същински стремежи от вас живот.

„ Уау! Това е най-вдъхновяващата и задълбочена книга, отдадена на живота и смяната, писана през последните години. Конкретни наблюдения, мъдри прозрения и неосъдителен звук, гарнирани с чудесни цитати и истории. Много въздействаща. Силно целесъобразна! “

Дерек Сивърс, създател, представител на ТЕД, създател на Си Ди Бейби.


4. „ Освободи живота си “
Лучия Джованини

 10 книги, които да освободят душата

Нещо не е наред в живота ви? Чувствате се като пандизчия на личните си мисли? Тревогата и подозренията ви разяждат? Очевидно сте станали жертва на една от петнайсетте капани, способни да съсипят освен всекидневието ви, само че и връзките ви с близки хора или професионалното ви развиване.

На страниците на книгата ще срещнете до болежка познати обстановки, изречения, действия, които незабелязано са се трансформирали във ваши привички. Този актуален справочник по себепознание ще ви помогне да излезете от клопката на личните си стандарти – тези, които ви подтикват към пагубни модели на държание. И даже освен това – благодарение на техниките и упражненията, които Лучия Джованини е създала въз основата на практическия си опит, ще се научите да разпознавате клопките по пътя към щастието ви идващия път, когато неизбежно се сблъскате още веднъж с някоя от тях.

5. „ Изкуството да живеем просто “
Шумньо Масуно

 10 книги, които ни връщат към естествения ход на живота

Открийте спокойствието и щастието макар хаоса в актуалния свят с този справочник от лесни за асимилиране и практични уроци по дзен. Прочутият будистки духовник Шунмьо Масуно черпи от вековната мъдрост, с цел да ви помогне да прилагате дзен във всеки един ден от живота си. Тези 100 извършения ще внесат повече наслада и наслаждение във всекидневието ви, без да е нужно да вършиме внезапни промени или да полагате неимоверни старания.

С всяка нова стъпка ще научавате по какъв начин да откривате щастието не посредством невероятни прекарвания, а посредством реализирането на дребни промени в живота, посредством откриването на едно ново чувство за мир и вътрешно равновесие.

Ако светът отхвърля да се движи в посоката, в която желаете вие, може би е време да измененията себе си. Тогава в какъвто и свят да попаднете, ще можете да се движите из него комфортно и с лекост.

6. „ Танцът на действителността “
Алехандро Ходоровски

 10 книги, които ни връщат към естествения ход на живота

Кой в действителност е Алехандро Ходоровски Прулански? Роден през 1929 година в Чили, потомък на украински евреи, изобретателен, екстравагантен актьор с голям брой превъплъщения – стихотворец, публицист, мъдрец, драматург, комедиант, танцьор, кукловод, режисьор на паметните филми „ Къртицата “, „ Свещената планина “ и „ Света кръв “, създател на пантомими и на комикси, създател на „ паническия спектакъл “… Ала на първо място харизматичен маг, основател на психомагията и психогенеалогията, един от най-енигматичните визионери на нашето време.

Автобиографията му не е обичайно животоописание, а метафора и знак на приключението живот, изпълнено с постоянно дирене и блян да бъдат преодолени границите на разсъдъка и тялото със силата на духа и на едно неистово въображение. За да добием сетива за оня вълшебен „ танц на действителността “, който разкрива фантастични благоприятни условия и отваря непредвидени пътища, и да се слеем с неговия темп.

Сюрреалистичната коронна творба на митичния Ходоровски съставлява лечебен акт, извисяващ, просветляващ и целителен. Екранната й версия, режисирана от него и показана за първи път на Международния кино фестивал в Кан през 2013 година, в. „ Гардиън “ дефинира като „ спиращ дъха театър “, съпоставим с творчеството на Фелини и Кустурица.

7. „ Твоят втори живот стартира, когато схванеш, че имаш единствено един “
Рафаел Джордано

 10 книги, които ни връщат към естествения ход на живота

Камий е към този момент съвсем четирийсетгодишна и на пръв взор има всичко належащо, с цел да бъде щастлива: брачен партньор и дребен наследник, добре платена работа като търговски експерт, само че се усеща потисната от еднообразното си битие и рутината на всекидневието си. Пътен случай води до запознанството ѝ с „ рутинолога “ Клод Дюпонтел, запознанство, което ще се окаже от съдбоносно значение – за нея и след това за доста други хора. Дюпонтел ще ѝ предложи да я избави от „ острия рутинит “, който я измъчва…

И Камий минава с негова помощ през поредност от завладяващи завършения с любопитни наименования: „ Искрящо бяло ”, „ Изкуство на моделизацията ”, „ Позитивен бележник ”, „ Отлепване на марките ”, „ Суха емпатия ” и доста други, които в последна сметка ще я избавят от чувството за повърхностност и ще трансформират живота й.

„ Аз съм рутинолог ” – споделя Дюпонтел. „ Рутино… какво? ” – пита Камий при започване на романа. „ Аз съм рутинолог ” – споделя Камий. „ Рутино… какво? ” – пита Изабел в края му.


8. „ Денят, в който се научих да пребивавам “
Лоран Гунел

 10 книги, които ни връщат към естествения ход на живота

Неделен безоблачен ден в Сан Франсиско. Докато се разхожда по кея, наслаждавайки се на покоя след тежката работна седмица, пред Джонатан – млад мъж с кариера на осигурител, ненадейно се изправя мургава хубавица. Тя се вглежда в дланта му и изрича злокобно предсказване: краят на живота му наближава… Пред това шокиращо тестване е изправен героят в последния разказ на Лоран Гунел. Но това е тестване – просветление, „ гранична обстановка “, в която откриваме себе си, своята достоверна човешка същина.

Авторът ни въвлича в едно вълнуващо и ярко премеждие на духа, на ценностната промяна и себепостигането. Универсалните въпроси за смисъла на съществуването, за щастието, за щедростта на общуването и отдаването тук намират своите отговори. И тези отговори са оптимистична опция на преобладаващия в актуалното общество фетиш към движимостите и триумфа. „ Денят, в който се научих да пребивавам “ е просветляващо пътешестване към вътрешната независимост, към световете на другите и към разбирането, че индивидът е част от едно изначално хармонизирано цяло.

9. „ Чуй песента напразно / Пинбол “
Харуки Мураками

 10 книги, които ни връщат към естествения ход на живота

През пролетта на 1978 година младият Харуки Мураками, тогава притежател на джаз бар в Токио, сяда на масата в кухнята си и стартира да написа. Старомодно – първо с химикалка, след това на пишеща машина. Така се раждат новелите „ Чуй песента напразно “ (1979) и „ Пинбол “ (1980), първите в творчеството на един от най-известните модерни японски писатели, забележителна фигура на международната литературна сцена през последните четиресет години. Те са и началните две книги от поредицата за Плъха, в която следва романът „ Преследване на дива овца “ (1982) и самобитният завършек „ Танцувай, танцувай, танцувай “ (1988).

През историята за съзряването на двама млади мъже – анонимния повествовател и неговия другар Плъха – двете ранни новели показват извънредно реален за творчеството на писателя роман за самотност, натрапчива маниакалност и спонтанна еротика, само че към този момент съдържат и особеностите на неговия по-късен жанр. Дистанцираният и равнодушен разказвач нерядко е в ослепителен контрастност с държанието на другите герои, а мощно интроспективният роман е пъстър със сюрреалистични детайли, които основават присъщата атмосфера на литературния свят на чародея Мураками.

10. „ Да се изгубиш преднамерено “
Крис Захариев

 10 книги, които оживяват на екран

Тази книга е толкоз книга, колкото е и фотоалбум, пътепис, дневник със мемоари и скок обратно във времето, в което започва пътешествието, трансформирало живота ми. Без проект, само че с двама от най-хубавите ми другари и цяло лято пред нас измежду най-затънтените кътчета на нашата татковина.

Това премеждие, тази книга е за вас.

За тези, които желаят да се върнат на село, и за тези, които нямат село.

За тези, които цялостен живот са спали на палатка, и за тези, на които следва да им се случи.

За тези, чието сърце трепва при мисълта за непознато място, и за тези, които избират топъл чай у дома.

За тези, които се питат „ Че к’во толкоз може да ви се е случило? “, и за тези, които знаят, че има ли незнайно в уравнението, отговорът на задачата постоянно е премеждие.

За оптимистите и за тези, на които просто би трябвало да им се подсети, че животът е прекрасен.

За изгубилите се и за тези, на които това не им пречи. По стръмните пътеки, в къщите на непознати баби, край изсъхналите реки и към тучните поляни наоколо до недостроените хотели и на първо място в раздрънканата ни кола постоянно има още едно място.

За вас. Да, колата ни едвам крета, горещина е и климатикът не е бил фиктивен, когато са я сглобявали, само че в последна сметка какво забавно има в това да стигнеш гладко от точка А до точка Б?

Потегляме ли? Питате накъде? Що за въпрос? Ще разберем по пътя…

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР